Poroșenko face apel la unitate pentru combaterea agresorului rus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele ucrainean Petro Poroșenko le-a cerut duminică tuturor forțelor politice din țară să susțină planurile sale de modificare a Constituției în vederea încheierii conflictului separatist din estul țării și a înfrângerii, așa cum l-a numit el, a „agresorului rus”, relatează Reuters.

În cadrul unei ceremonii la Kiev, de Ziua Drapelului Ucrainei, el le-a cerut aliaților săi din coaliție să-și depășească îndoielile și să voteze în favoarea amendamentelor la Constituție care vor aloca un statut special regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Modificările propuse, care vor fi spuse la vot în Parlament pe 31 august, au împărțit însă coaliția prooccidentală de la Kiev. Unii aliați din coaliție se află sub presiune în special din partea unor grupări militante paramilitare care se opun cedării de teritorii separatiștilor susținuți de Rusia care controlează zone întinse din estul Ucrainei.

Referindu-se la sângele ucrainean vărsat în estul țării care se află pe mâinile „agresorului rus”, Poroșenko a afirmat: „Apelul meu direct către toate forțele politice, și în primul rând către membrii coaliției parlamentare, este de a ne uni acum de dragul Ucrainei”.

Poroșenko urmează să prezinte măsurile luate de guvernul său pentru respectarea acordului de pace de la Minsk, care prevede și organizarea de alegeri locale în est, luni, la Berlin, în cadrul unei întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...