Ultimii doi dintre cei șapte profesori turci expulzați din Moldova, au fost condamnați la închisoare în Turcia

Ultimii doi dintre cei șapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzați în septembrie 2018 din Moldova, au fost condamnați la închisoare în Turcia. Este vorba despre directorul general adjunct al liceului şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, transmite IPN.

Foto: UNIMEDIA

Solicitat de IPN, Hasan Barış, directorul Filialei Durlești a Liceului „Orizont”, a spus că directorul general adjunct, Sedat Hasan Karacaoğlu, a fost condamnat acum două săptămâni la opt ani și trei luni de închisoare. Recent, şi fostul director al filialei din Ceadâr-Lunga, Feridun Tufecchi, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Amintim că din ultimele declarații ale autorităților care investighează cauza celor șapte profesori turci reiese că „toată operațiunea de expulzare a celor 7 profesori turci a fost executată direct de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, la indicația și sub coordonarea fostului șef al serviciului, Vasile Botnari”. Este una din concluziile anchetei pe acest caz prezentate de către șeful Comisiei Securitate Națională a Parlamentului.

În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016.

Recent, CtEDO a decis că Guvernul Republicii Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate în procesul de expulzare a acestora din țară.

Modul netransparent de expulzare a cetățenilor turci a stârnit critici dure la nivel internațional. Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

Șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și către premierul de atunci Pavel Filip, prin care solicitau eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, dânșii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație.

De asemenea, cu o reacție dură în acest sens a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autoritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.


Pub