Asociația Exportatorilor de Nuci „salută implicarea organului legislativ în soluționarea problemelor stringente din piața nucului”

Asociația Exportatorilor de Nuci „salută implicarea organului legislativ în soluționarea problemelor stringente din piața nucului”. Declarația vine după ce deputatul Igor Munteanu a prezentat recent rezultatele investigației Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe privind criza din piața nucilor, creată în ultimii ani.

Foto: realitatea.net

„Asociația Exportatorilor de Nuci, începind cu iulie a.c. insistent solicită autorităților măsuri energice pentru readucerea ramurii în cadrul legal, pentru acordarea legislației, actelor normative cu realitățile pieței locale și internaționale, pentru scoaterea zecilor de colegi de sub învinuiri din dosare penale, intentate nelegitim”, se scrie în declarația Asociației.

„Informăm societatea, că încă până la conferința de presă a dlui Munteanu, membrii Asociației, printre care nu se regăsesc monopoliștii de odinioară, au început achizițiile de nuci în acest an cu prețurile, caracteristice pieței de până la monopolizarea ei.

Sustinem eforturile guvernării de a aduce ramura complectamente în albia legala, la etapa actuală acest deziderat reprezintă și principalul obiectiv al Asociației Exportatorilor de Nuci”, mai transmit reprezentanții Asociației.

Amintim că la data de 26 iulie, anul curent, Guvernul a insituit o comisie interguvernamentală pentru elucidarea aspectelor privind legalitatea limitării accesului operatorilor economici la exportul nucilor.

ă, prăbușirea prețurilor, taxele neoficiale mari pentru exportatori și intimidarea companiilor din domeniu au fost orchestrate de Guvernul Filip, pentru a crea condiții favorabile pentru reformatarea pieței de nuci. Mai mult, deputatul notează că firma Monicol SRL și-ar fi triplat exporturile într-un singur an, de la 1,2 mii tone, la 3,8 mii tone.

La răndul său, fostul premier, Pavel Filip, a respins acuzațiile. „A fost creată o comisie la ministerul Agriculturii. N-a găsit nimic, așa că s-a apucat Guvernul de lucru. Pentru că n-au găsit nimic din nou, investigațiile s-au mutat la Parlament. Și asta pentru ca deputații să poată declara orice, fără ca să poarte răspundere. Cu milă am privit acest briefing, autorii cărora s-au sfiit să-mi pronunțe clar numele, pentru că știu și ei că nu sunt vinovat cu nimic”.


Pub