Dosar penal pe decesul polițistului de la Bălți. Medicul vizat povestește tot ce s-a întâmplat

Serghei Cozub, medicul care l-a tratat pe polițistul Vitalie Spatari, care ar fi decedat din cauza unui șoc toxico-infecțios, a oferit un interviu pentru esp.md, în care a povestit despre cum a decurs tratarea lui Spatari, atunci când acesta se afla la Bălți.

Foto: esp.md

În urma decesului lui Vitalie Spatari a fost deschis un dosar penal pe faptul de „încălcare a regulilor sau metodelor de acordare a îngrijirii medicale prin neglijență, de către un medic sau un alt lucrător medical, soldate cu decesul persoanei”.

Vitalie Spatari s-a adresat prima dată la medic după ce s-a accident la un meci de fotbal organizat la Chișinăude către Ministerul Afacerilor Interne. Cozub spune că nu înțelege de ce polițistului nu i-a fost acordat primul ajutor medical încă la locul accidentării. Astfel, primul ajutor medical i-a fost acordat la Bălți, a doua zi după accidentare, spune medicul. Atunci i-a fost suturată buza de jos.

„După cum am înțeles, au fost și probleme cu articulația gleznei drepte și cu articulația genunchiului drept. Au fost dureri în piept. I s-a făcut o ultrasonografie. Nu a fost depistată vreo patologie, iar el a plecat acasă în acea zi”, povestește Cozub.

La 9 septembrie, Spatari s-a întors la spital și a fost internat în secția Traumatologie, cu hemartroză pe partea dreaptă a articulației genunchiului. Tot atunci i-a fost descoperit sânge în urină.

„Diagnosticul, care a rămas până la sfârșit, a fost trauma abdomenului, contuzie (vânătăi) la rinichiul drept, pielonefrită posttraumatică acută, hematurie. Cu acest diagnostic, îl transfer la noi, la secția de urologie. Se deplasează singur, merge pe picioare. I se prescrie un tratament prevăzut de protocolul medical”, explică medicul.

Cozub spune că în perioada 11-19 septembrie, pacientul avea un comportament adecvat. „La o a doua analiză, urina este deja curată, analiza de sânge este normală. Probele specifice a rinichilor tot sunt în normă. În principiu, la data de 17-18 trebuia să îl las să plece acasă. El îmi spunea că vrea să meargă la un meci de fotbal în București. Eu glumeam „Nu ți-a ajuns încă fotbal?”. Noi ne cunoșteam demult și am ținut mereu legătura”, spune medicul.

La 20 octombrie, la palparea pacientului, medicul descoperă „o adevărată bombă, de circa 20 de centimetri, mobilă, cu margini foarte clare”. La ultrasonografie a fost descoperit un chist de tip lichid, care necesita intervenție chirurgicală.

„La operație am scos circa 150 de mililtri de puroi. Eu și colegul meu nu ne-am așteptat la așa ceva. Suntem obișnuiți cu diferite ciudățenii ale corpului uman, dar nu ne-am așteptat la așa ceva”. Medicul spune că operația a trecut cu succes. „Puroiul a fost scos, s-a făcut tot ce era necesar și, în principiu, în conformitate cu toate canoanele, pacientul ar fi trebuit să se însănătoșească”.

La 22 septembrie, pacientului i se făcuse rău. „Pentru mine acest fapt este straniu. Sunt lucruri care nu pot fi explicate până la capăt. Nu înțelegeam de ce starea lui nu se îmbunătățește. În weekend, am decis să-l transferăm la terapie intensivă”.

Ulterior, la dorința pacienului, acesta a fost transferat pentru lecuire la Chișinău.

„Nu vreau să comentez acțiunile ulterioare ale colegilor mei. Deși colegii mei s-au expus deja negativ asupra acțiunilor noastre. Nu am fost acolo. Nu va fi etic să comentez. Sâmbătă dimineață (5 octombrie), m-a sunat un coleg din Chișinău, cu care eram în permanență în legătură și acesta m-a anunțat de moartea lui Vitalie”.

„Nu vreau ca cele relatate de mine să sune ca o scuză. Există multe versiuni ale celor întâmplate. Cel mai urât este că persoane care nu au nici o legătură cu acest caz înaintează aceste versiuni”, spune medicul.

„Ca om, simt o durere insuportabilă. Nu din cauza a ceea ce se întâmplă, ci pentru că văd în mod constant chipul acestei persoane. Noi comunicam îndeaproape. Când moare o persoană în vârstă, îți pare foarte rău. Dar aici a murit un tânăr. A lăsat două fete. Aceasta este o tragedie uriașă pentru familie”.

Interviul integral îl puteți citi pe esp.md.


Pub