Un film satiră arată o lume în care oamenii au decis să se micșoreze ca să salveze planeta

PE SCURT

Downsizing este un film de ficțiune, de satiră, în care regizorul face glume pe seama unor oameni care decid să se micșoreze pentru a consuma mai puțin, pentru a salva planeta, pentru a fi mai buni pentru natură, transmite theguardian.com

PE LUNG

Alexander Payne se îndepărtează, doar puțin, de modul său realist de regizare și ne propune un film de ficțiune. Este o satiră despre o nouă metodă revoluționară micro-utopică de reducere a ființelor umane. Reducerea este făcută pentru ca micro-oamenii să consume mai puțin, să ajute planeta.

Filmul este ca un leviatan al cărui zbor începe rapid, ascuțit și amuzant și se termină solemn cu mișcare lentă. Este un film copleșit de implicații ecologice și umane, jertfind comedia de la început pe o tragedie romantică. Este vorba și despre o lume suprapopulată și insuficient pregătită pentru o criză.

Se desfășoară în Omaha, patria creativă a Payne. Matt Damon îl interpretează pe Paul Safranek, un kinetoterapeut, care este fericit; dar soția sa Audrey (Kristen Wiig) este stresată de modalitățile de a face economii.

Apoi, o reuniune la colegiu îi aduce față în față cu un contemporan care s-a „redus” la cinci centimetri cu familia și a plecat să locuiască în comunitatea de agrement a oamenilor minusculi din New Mexico. Dolarii lor merg inimaginabil mai departe și acești oameni trăiesc ca pensionari foarte bogați, în timp ce sunt încă destul de tineri. După câteva stări de neliniște, Paul și Audrey se gândesc: Ce naiba? Să o facem și noi.

Procesul științific este prezentat în secvența de deschidere a filmului. Procesul de pregătire propriu-zis prin care trec Paul și Audrey este o ceremonie aproape religioasă de bărbierit, curățarea dinților. Totul se petrece într-o instalație clinică cu pereți albi, ca pregătirea de intrare într-o ordine monahală. Sau poate este mai mult decât atât: un moment cvasi-Dignitas, o renunțare la această lume „mare”, o respingere a mândriei și a iubirii de sine, o acceptare că cineva va fi mai fericit și mai util, fiind persoană minusculă.

Și totuși, după o răsucire palpitantă în jurul a 50 de minute, Downsizing își pierde o parte din încărcare. Filmul rămâne mai ales în lumea mică, disparitatea comică dintre aceasta și versiunea mai mare se pierde: lumea mică este normalizată. Este posibil să uităm că este, de fapt, o lume mică și nu există probleme tehnologice sau corporative care să-i compromită integritatea redusă.

Vecinul lui Paul Dusan, interpretat de Christoph Waltz, și prietenul său la fel de complicat Konrad, interpretat de Udo Kier, importă trabucuri și băutură din comerțul cu ridicata din Serbia și obțin profituri uriașe pe porțiunile minuscule de vânzare cu amănuntul. Și există oameni dedimensionați exploatați, care trebuie să facă curățenia și munca manuală, ceea ce ne aduce la imigranul-refugiat vietnamez Chau, cu voce ascuțită, al cărui destin este să se împletească cu Paul.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.