image
Sursa foto: Basarabia.md

Igor Munteanu cere exportatorilor de miez de nucă să revină la un preț „corect” pentru produsul cumpărat de la țărani

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Igor Munteanu, le-a dat la dispoziție 48 de ore exportatorilor de miez de nucă pentru a reveni la un preț echitabil pentru produsul cumpărat de la țărani și alte persoane fizice. Totodată, Munteanu le-a cerut structurilor de control să curme orice abuz din partea unor grupuri de interese care ar fi făcut înțelegeri de cartel și ar fi estorcat plăți ilegale de la agenții economici onești.

Criza pe piața miezului de nucă a început încă în decembrie 2016, atunci când anumite companii privilegiate de fostul Guvern au revendicat o parte mai mare din piață, spune președintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu.

Igor Munteanu a mai declarat că, în urma presiunilor exercitate de autoritățile statului, a fost blocată activitatea companiilor ”neprivilegiate”, astfel că acestea nu mai puteau colecta și exporta miezul de nucă.

Totodată, au apărut așa-numiți ”facilitatori”, din rândul companiilor afiliate fostei guvernări, care ajutau firmele blocate să-și exporte marfa, contra cost desigur. Una dintre aceste firme, care ar fi apropiată fostului premier Pavel Filip, și-ar fi triplat exporturile într-un singur an, a spus Igor Munteanu.

De partea cealaltă, Pavel Filip a declarat pentru Jurrnal TV că, „subiectul miezului de nucă nu mai este deja unul politic, ci un act josnic și ticălos”.

Într-o investigaţie realizată anul trecut de reporterii Jurnal TV s-a arătat cu lux de amănunte cum oamenii care în 2017 își vindeau miezul de nucă la preţuri de 100-120 de lei pentru un kilogram, în 2018 au fost nevoiţi să-şi vândă marfa colectorilor contra 40-50 de lei kilogramul.

Fiind filmaţi cu o cameră ascunsă, mai mulţi colectori au recunoscut că piaţa este dominată de trei companii, iar celelalte firme mai mici sunt supuse presiunilor de către autorităţi şi nu pot să-şi exporte produsul.

Același lucru afirmă și Iulia Teleucă, directoarea unei companii franceze, a cărei activitate a fost blocată ca urmare a deschiderii unor dosare penale. Aceasta a spus că unele instituții de stat încă nu au înțeles care anume este problema pe piața miezului de nucă.

Directorul companiei franceze a spus că singurul efect pozitiv pe care l-a resimțit în această perioadă este că a scăpat de hărțuirea din partea instituțiilor de drept. Cât despre ultimatumul de 48 de ore acordat de Igor Munteanu firmelor din domeniu, astfel ca acestea să ofere un ”preț corect” la colectarea miezului de nucă.

Directorul companiei acuzate de Igor Munteanu că și-ar fi triplat exporturile într-un an grație legăturilor cu fostul premier Pavel Filip a declarat că deputatul a prezentat date eronate și politizate.

Directorul companiei vizate a mai spus că, în activitatea sa, nu a avut nicio tangență cu Pavel Filip și cu Partidul Democrat

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: