Băncile din Moldova și din regiune vor acorda mai multe credite în monedă națională, din fonduri europene. Campania „The Power of Local Currency”, lansată la Chișinău

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), în cadrul inițiativei „EU4Business” a Uniunii Europene, a lansat campania regională „The Power of Local Curency”, prin care va spori accesul antreprenorilor la finanțare în monedă națională. Evenimentul de lansare a avut loc la Chișinău în data de 10 octombrie 2019, campania urmând să se desfășoare în 6 țări din Parteneriatul Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Moldova.

Campania va dura 3 ani, timp în care EFSE, va oferi suport financiar băncilor și organizațiilor de creditare nebancară, care în schimb își vor asuma angajamentul de a spori volumul creditelor acordate în monedă națională. Beneficiari ai proiectului sunt întreprinderile mici și gospodăriile individuale cu venituri scăzute. În același timp, avantajele finanțării în monedă națională vor fi promovate prin instrumente de comunicare moderne și eficiente, destinate antreprenorilor, instituțiilor financiare, mass-media, autorităților centrale și locale.

Creditele în monedă națională protejează antreprenorii de riscurile cauzate de fluctuațiile cursului valutar, astfel aceștia pot dezvolta afaceri stabile, prospere și pot crea noi locuri de muncă. Întreprinderile mici stau la baza creșterii sectorului privat, iar accesul la finanțare în monedă națională contribuie la o economie națională puternică și sănătoasă.

Debutul campaniei „The Power of Local Curency” a avut loc în prezența finanțatorilor europeni, dar și a reprezentanților băncilor și a autorității de reglementare din cele 6 țări.

Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei: „Îmi face o deosebită plăcere să vă salut în acest edificiu de importanță istorica, care a fost gazda primei bancă din Moldova, fondată acum un secol. Chiar dacă multe lucruri s-au schimbat de atunci, faptul că antreprenorii au nevoie de bani, iar băncile au nevoie de antreprenori a rămas neschimbat. Banca Națională a Moldovei are drept misiune de a susține și a dezvolta un mediu propice care să favorizeze această interconexiune. Iată de ce suntem mândri să colaborăm cu instituții ca EFSE, care împărtășește obiectivele noastre: de a promova o creștere sustenabilă, pe termen lung, de a extinde capacitățile sistemului financiar din Moldova de a servi întreprinderilor mici și foarte mici. Prin faptul că le asigurăm afacerilor mici resursele și abilitățile necesare pentru a prospera și a crește, putem spune că ne construim drumul pe care vom merge înainte în următorii 100 de ani.”

Markus Aschendorf, președinte al Comitetului de Investiții, EFSE: „Faptul că lansăm acest proiect astăzi anume la Chișinău nu este întâmplător. Prima investiție a EFSE în regiunea parteneriatului estic a fost în Moldova, în 2006. De atunci, am facilitat peste 200 de mii de împrumuturi întreprinderilor mici și foarte mici și gospodăriilor private, iar 23% dintre ele au fost acordate în monedă locală. Moldova a fost și prima țară din parteneriatul estic care a beneficiat de finanțare în moneda națională. Ne propunem să facem și mai mult. Datorită contribuței generoase a Comisiei Europene și a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, EFSE își extinde capacitățile de a consolida „coloana vertebrală a economiei din regiune: antreprenorii. Evenimentul de astăzi marchează eforturile comune ale EFSE și ale partenerilor săi de a spori conștientizarea puterii monedei naționale în regiune și de a contribui la o creștere economică sustenabilă pe termen lung.”  

Hoa-Binh Adjemian, șef Dezvoltare Economică Sectorială a Parteneriatului Estic, Comisia Europeană: „Uniunea Europeană și Banca Germană de Dezvoltare au investit în acest proiect 60 de milioane de euro. Finanțarea în monedă națională este o prioritate, nu doar pentru UE, dar și pentru partenerii din regiune cu care cooperăm. Știm cu toții că accesul la finanțare este esențial atunci când treci de la idee la proiect, de la proiect-pilot la implementare, atunci când progresezi la nivel local sau te extinzi la nivel internațional. Iată de ce, Uniunea Europeană susține disponibilitatea și accesul la monedă locală și de-a lungul anilor a realizat această misiune prin oferirea de resurse financiare, granturi, subsidii, etc, de care au beneficiat inclusiv băncile.”

În cadrul evenimentului de lansare, 4 bănci partenere au primit de la EFSE credite în valoare totală de 46,5 milioane euro, pentru a oferi suport mediului de afaceri, prin împrumuturi în monedă națională. Este vorba despre „Araratbank” din Armenia – 5 milioane Dolari, „Belarusky Narodny Bank” din Belarus – 5 milioane Euro, „Basis Bank” din Georgia – 10 milioane Euro și „TBC Bank” din Georgia – 26,5 milioane Dolari.

Totodată, în următoarele 6 luni și Republica Moldova va primi un credit de 25 de milioane de euro, echivalentul în monedă națională.

De-a lungul anilor, EFSE a investit circa 843 milioane euro în țările din Parteneriatul Estic, dintre care 194 milioane Euro au fost acordate în monedă națională. În Republica Moldova, EFSE și-a început activitatea în 2006 și până în prezent a investit 105 milioane Euro, inclusiv 17% în monedă națională, finanțând 8 instituții partenere (bănci, organizații de creditare nebancară și companii de leasing).

Finanțarea în monedă națională de către EFSE se datorează suportului Uniunii Europene în cadrul inițiativei EU4Business, precum și a Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE)

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) este orientat spre dezvoltarea economiei și prosperității în țările din Europa de Sud-Est, cum ar fi: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Republica Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Macedonia, Georgia, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Ucraina. Fondul oferă instrumente financiare pe termen lung instituțiilor financiare locale, pentru creditarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii (ÎMM), precum și a gospodăriilor individuale cu venituri scăzute.

Inițiat de KfW (Banca Germană de Dezvoltare), EFSE prezintă un parteneriat public-privat. Capitalul său este format în baza contribuțiilor comune ale donatorilor privați, ale guvernelor și ale instituțiilor financiare de dezvoltare europene. 

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.