Primăriile, în viziunea cetățenilor
Social 11 octombrie 2019, 20:37 | 1107

Cetățenii Republicii Moldova ar vrea o schimbare în sistemul administrativ local. Un studiu efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor arată că mai mult de o treime dintre intervievați consideră că autoritățile din satul sau orașul lor nu fac față provocărilor și nu rezolvă cum se cuvine problemele oamenilor de rând. Datele sondajului mai arată că, dacă în această duminică ar avea loc alegeri locale, câștigător ar fi candidatul PSRM.

Potrivit studiului, circa 1/3 din cei peste o mie de respondenți sunt, într-un fel sau altul, mulțumiți de activitatea organelor publice locale, 42 de procente au calificat-o ”nici bună, nici rea”, iar 21 la sută nu sunt mulțumiți. Majoritatea celor chestionați au spus că au mult prea puțin acces la informație din primăriile lor. Mai mult de jumătate din respondenți, 51 la sută, este nemulțumită de actualul sistem de administrare publică și crede că acesta trebuie perfecționat. Cei mai mulți cetățeni dau o notă negativă activității consiliului local și a primarului din localitate.

Mulți dintre intervievați, 56 la sută, sunt de părere că autoritățile locale nu acordă destulă atenție problemelor ecologice. Majoritatea celor nemulțumiți este din municipiul Chișinău. În studiu se arată că doar zece la sută consideră că autoritățile au grijă de sănătatea populației. 44 la sută cred că acestea nu reușesc, deoarece ar avea obligații și sarcini și nu au timp să se preocupe pe problema asigurării cu cadre medicale. În două tabere egale s-au împărțit cetățenii, care au fost întrebați dacă alegerile sunt libere și corecte. Aproape 31 la sută au răspuns afirmativ. 34 la sută au spus că alegerile ”sunt parțial libere și corecte”, iar aproximativ 32 la sută au declarat că alegerile ”nu sunt nici libere, nici corecte”. Potrivit studiului, dacă alegerile generale locale s-ar desfășura în această duminică, la urne ar merge sigur 49 la sută din cei intervievați. Cei mai mulți și-ar da votul pentru PSRM, Blocul ACUM, Platforma DA și PAS și pentru Partidul Democrat. În Chișinău învingător ar ieși candidatul socialiștilor.

Sondajul ”Activitatea administrației publice locale în viziunea populației din Republica Moldova” a fost efectuat în perioada 27 septembrie - 8 octombrie curent, pe un eșantion de 1.195 de respondenți din 83 localități. Marja de eroare este de trei procente. Precizăm că pentru fotoliul de primar al Chișinăului luptă acum Ion Ceban, de la PSRM, Teodor Cârnaț, candidat din partea Voința Poporului, Valeri Klimenko, de la Partidul „Șor”, Valeriu Munteanu, candidat al Partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, Victor Chironda de la Mișcarea social-politică „Forța Nouă”, Vitali Voznoi de la Partidul Stânga Europeană, Dumitru Țâra de la Partidul Popular European din Moldova, Vitalie Marinuța de la Partidul Verde Ecologist, Andei Năstase de la Blocul ACUM DA și PAS, Lilia Ranogaeț, reprezentant al PNL, Alexandru Fetescu de la PLDM, Dorin Chirtoacă, candidat al Partidului Liberal, Ivan Diacov de la formațiunea ”Partidul Nostru”, Vladimir Cebotari, din partea PD, Octavian Țâcu de la Partidul Unității Naționale, Serghei Toma de la Partidul Oamenilor Muncii și Vlad Țurcanu de la Partidul Popular Românesc. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie