10:21:18 25.04.2024
Stiri

Un nou APEL către cei „cinci candidați” proromâni și proeuropeni din cursa pentru șefia capitalei: „Uniți-vă măcar în al doisprezecea ceas și propuneți electoratului chișinăuean un SINGUR candidat!”

Politică 11.10.2019 09:38 Vizualizări3440 Autor: Ziarul National
Un nou APEL către cei „cinci candidați” proromâni și proeuropeni din cursa pentru șefia capitalei: „Uniți-vă măcar în al doisprezecea ceas și propuneți electoratului chișinăuean un SINGUR candidat!”


Puterea vine cu doi candidați în campania pentru șefia Chișinăului - Năstase și Ceban, iar partida euro-unionistă rămâne fărâmițată, cu șanse scăzute de succes.

De aceea, cei candidați proromâni și proeuropeni care s-au înregistrat în cursă ar trebui să se unească, pentru a oferi electoratului o singură candidatură.

Îndemnul a fost lansat repetat de Mișcarea Civică Europeană (MCE), care arată că unii candidați s-au eschivat de la efortul de unificare a forțelor euro-unioniste și nici nu au dat curs invitației de a participa la masa rotundă pentru a discuta subiectul.

„.Lipsa unui Bloc electoral al forțelor declarate naționale și participarea lor separată în alegerile locale atât în Chișinău, cât și în celelalte circumscripții va duce la preluarea puterii locale de către partida rusească de la guvernare și la transformarea accelerată a Republicii Moldova într-o gubernie putinist-dodonistă, ruinată și depopulată. Dezbinarea forțelor naționale și europene a împins Chișinăul pe buza prăpastiei. Ne adresăm celor cinci candidați de pe segmentul vizat: Opriți-vă din prăbușire și deschideți ochii! Nu suntem într-o simplă competiție electorală, ci într-o bătălie cumplită pe viață și pe moarte! Facem un ultim apel către liderii partidelor de centru-dreapta: Uniți-vă măcar în al doisprezecea ceas și propuneți electoratului chișinăuian un singur candidat!”, cere MCE.

CITIȚI și Încă un candidat la funcția de primar general se RETRAGE din cursa electorală: „Mai sunt patru care ar trebui să se retragă și să ofere o șansă Chișinăului”

Poziția Mișcării Civice Europene cu privire la alegerile locale din Chișinău:

Din momentul constituirii (decembrie 2017), Mișcarea Civică Europeană și-a fixat drept obiectiv major unificarea tuturor forțelor pro-europene și pro-românești din Republica Moldova, atât a celor de pe dimensiunea civică, cât și a celor de pe segmentul politic, urmărind trei deziderate:

    -afirmarea identității naționale românești în spaţiul de la est de Prut;

    -asigurarea ireversibilităţii procesului de integrare euro-atlantică a

    Republicii Moldova;

    -reîntregirea națională, ca pas firesc, fixată și în Declarația de Independență.

Actualele alegeri locale, în mod deosebit, scrutinul pentru alegerea Primarului general al mun. Chișinău, reprezintă o etapă intermediară a acestor eforturi și procese politice.

Îngrijorați de situația creată, drept rezultat al înregistrării unui număr mare de pretendenți la șefia capitalei, şi în scopul identificării unei formule victorioase a forțelor naționale, democratice și europene în acest scrutin electoral, Mișcarea Civică Europeană a convocat o masă rotundă, la care au fost invitate partidele politice, declarate pro-europene și pro-românești, precum și candidații acestora la funcția de primar general al mun. Chișinău.

Unii lideri de partid s-au eschivat de la efortul de unificare a forțelor euro-unioniste și nici nu au dat curs invitației de a participa la masa rotundă. Până la urmă, egoismele de partid nu au permis identificarea unei formule victorioase pentru neadmiterea „cuceririi” Chișinăului de către forțele antiromânești.

În condițiile în care puterea vine cu doi candidați – Năstase și Ceban, partida euro-unionistă rămâne fărâmițată, cu șanse scăzute de succes.

Pentru a rezista, este imperios necesar ca alegătorii cu sentimente proeuropene și proromânești să voteze solidar candidatul cu cea mai bună și pronunțată imagine de euro-unionist. Aceasta este unica soluție pentru a înregistra un rezultat electoral decent, capabil să pună bazele viitoarei unificări euro-unioniste.

În situația dramatică de ultimă oră, Mișcarea Civică Europeană își reafirmă poziția fermă de unificare a tuturor forțelor civice și politice proeuropene și proromânești și declară:

    1.Lipsa unui Bloc electoral al forțelor declarate naționale și participarea lor separată în alegerile locale atât în Chișinău, cât și în celelalte circumscripții va duce la preluarea puterii locale de către partida rusească de la guvernare și la transformarea accelerată a Republicii Moldova într-o gubernie putinist-dodonistă, ruinată și depopulată.

    2.Dezbinarea forțelor naționale și europene a împins Chișinăul pe buza prăpastiei. Ne adresăm celor cinci candidați de pe segmentul vizat: „Opriți-vă din prăbușire și deschideți ochii! Nu suntem într-o simplă competiție electorală, ci într-o bătălie cumplită pe viață și pe moarte!” Facem un ultim apel către liderii partidelor de centru-dreapta:

    „Uniți-vă măcar în al doisprezecea ceas și propuneți electoratului chișinăuian un singur candidat!”

    În caz contrar, asumați-vă întreaga responsabilitate pentru trădarea Chișinăului și predarea capitalei pe mâna Alianței Kozak-Dodon. La fel, liderii partidelor politice, care au fragmentat electoratul românesc și european, să-și asumetoată responsabilitatea pentru căau creat această situație dezastruoasă, punând interesul personal și de partid mai presus decât interesul național.

    3.Pentru 21 octombrie, propunem candidaților perdanți și liderilor partidelor politice, care vor acumula un scor derizoriu, mai puțin de 4% din sufragii, să nu dea vina unii pe alții, să demisioneze automat și să plece ireversibil.

    4.În urma probelor video, apărute în spațiul public, spunem răspicat căprocuratura șiinstituțiilede stat sunt și în continuare aservite politic și nu întreprind nimic pentru a curma finanțarea ilegală și criminală din Federația Rusă a partidelor extremiste din R.Moldova. In aceste condiții, declarăm că alegerile locale din 20 octombrie 2019 sunt deja fraudate! Folosirea ilegală a mijloacelor financiare, aduse clandestin din Rusia de către Igor Dodon, pentru PSRM și RenatoUsatîi, pentru PN, oferă, din start, un avantaj major acestor partide. Nu poți rezista în fața forței financiare rusești. Președinția, Parlamentul și Procuratura, la fel ca și în trecut, servesc interesele străine.

În pofida acestor constatări regretabile, Mișcarea Civică Europeană îndeamnă pe toți alegătorii cu preferințe euro-atlantice și românești atât pe cei din mun. Chișinău, cât şi pe cei din întreaga republică să participe la alegerile locale din 20 octombrie 2019 și să-și dea votul pentru candidatul proeuropean și proromânesc cel mai bine poziționat în sondaje.

Chișinău, 10 octombrie 2019


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md