14:32:59 28.03.2024
Stiri

Zilele Filmului Românesc, SUCCES răsunător la Chișinău: Filmul „La Gomera” a umplut cinematograful, oamenii au stat și în picioare

Social 11.10.2019 11:50 Vizualizări1768 Autor: Ziarul National
Zilele Filmului Românesc, SUCCES răsunător la Chișinău: Filmul „La Gomera” a umplut cinematograful, oamenii au stat și în picioare ZFR


Sala Cinematograful „Odeon” a devenit, ieri, neîncăpătoare pentru basarabenii care au venit să vizioneze prima proiecție din cadrul celei de-a cincea ediție a Zilelor Filmelor Românești la Chișinău. Festivalul a debutat cu ecranizarea filmului, „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat în competiţia Festivalului de la Cannes şi propus de România la Premiile Oscar.

„Deschiderea ediției a V-a a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău a fost un reușită: sala era arhiplină, nu au fost locuri nici măcar în picioare! După estimările noastre, au fost prezenți la deschidere peste 500 de spectatori. Mulți au plecat pentru că nu aveau locuri nici în picioare”, a declarat Dumitru Grosei, președintele Alternative Cinema, pentru infoprut.ro.

Pe lângă cinefili la eveniment au fost prezenți și Daniel Ioniță, Ambasadorul României în R. Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone, Liliana Niculescu-Onofrei, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău și multe alte personalități ale culturii și cinematografiei românești.

Într-o intervenție pentru IPN, Daniel Ioniță, Ambasadorului României în Republica Moldova, a menționat că filmele care sunt prezentate în cadrul ediției din acest an sunt de o valoare excepțională. „Arta nu are granițe, iar arta de valoare străpunge orice fel de bariere. Este important ca și prin acest fel de evenimente să contribuim la legăturile solide dintre țările noastre”, a adăugat Ambasadorul român.

Dumitru Grosei, președintele Alternative Cinema a vorbit deschis despre dificultățile pe care le-a întâlnit în organizarea festivalului. „De obicei, este greu de organizat un eveniment de o asemenea anvergură. Dar anul acesta, a fost foarte interesant din acest punct de vedere, al dificultăților. Până pe ultima sută de metri nu eram siguri că vom avea suficiente resurse financiare. Am avut mari emoții la acest capitol, dar cu ajutorul lui Dumnezeu s-au rezolvat și aceste probleme, în mare parte”, a recunoscut regizorul.

În ciuda problemelor de ordin financiar, organizatorii au reușit să aducă o noutate absolută în acest an. Astfel, Zilele Filmului Românesc a ajuns în alte trei orașe din R. Moldova: la Călărași, la Cahul și la Nisporeni.

Ce filme vor mai fi proiectate

Amintim că evenimentul este organizat de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din R. Moldova și Casa de producție ROVA FILM din România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei din R. Moldova, și Primăria mun. Chişinău. Festivalul se va desvășura la Chișinău, Călărași, Cahul și Nisporeni.

La 11 octombrie, va fi proiectat filmul „Răscoala” la ora 17.00 și „Monștri” la ora 20.00. Sâmbătă, 12 octombrie, iubitorii de film sunt invitați să privească la ora 11.00 o proiecție de scurt metraje din arhiva Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. La ora 17.00 este planificat să fie prezentat filmul „Doi bărbați pentru o moarte”, la ora 19.00 – „Arestul”, iar la 22.00 – „Nu mă atinge-mă”. Duminică, 13 octombrie, copii sunt chemați de la ora 11.00 să privească „Amintiri din copilărie”. La ora 17.00 va fi proiectat filmul „Alice T”, iar la ora 19.30 va avea loc Gala de închidere și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md