„Triunghiul Bermudelor”: Occupy Guguță, despre istoria terenului din preajma Circului

Activiștii Occupy Guguță au publicat o scurtă istorie a terenului sub forma unui triunghiul dintre clădirea Circului și strada Calea Moșilor, de lângă Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Foto: Occupy Guguță

De câțiva ani acest teren este vânat cu insistență de aceeași oameni de afaceri, Viorel Bodiu și Dumitru Creciun, ambii apropiați de fosta guvernare PD, scrie occupyguguta.wordpres.com.

În 2014, compania „Go for Fun” SRL (ce nume poetic!), administrată de Dumitru Creciun, activist al Partidului Democrat, a pus ochii pe bucata de teren de pe stradela Circului, 16. Creciun dorea să construiască acolo o benzinărie.

Terenul cu pricina este înregistrat cu drept de proprietate după Republica Moldova și cu drept de folosință după Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (construită în sec. XVIII), înregistrată, împreună cu cimitirul adiacent, în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat sub numărul 185 (2) și se află în zona de protecție a monumentului istoric.

Adică statul a dat terenul a fost dat în folosință Bisericii pentru a construi un obiect de cult.

Ce se întâmplă mai departe este o istorie tipică pentru Chișinău (și pentru Biserică) și parte a unei scheme imobiliare la fel de tipice: administrația bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” încheie la 22 iulie 2014 un contract de locațiune pe un termen de 30 ani cu „Go for Fun” SRL. În temeiul acestui contract de locațiune compania cere Consiliului Municipal Chișinău să îi elibereze certificat de urbanism pentru proiectarea unei stații de alimentare cu produse petroliere pe terenul menționat.

Mai departe istoria se desfășoară astfel: Consiliul Municipal respinge cererea SRL „Go for Fun”, indicînd că contractul între Biserică și SRL este lovit de nulitate (proprietarul terenului era statul, prin CMC, și biserica nu putea încheia un contract fără aprobarea acestuia). SRL-ul se crede nedreptățit și atacă CMC în judecată.

Prima instanță – Judecătoria Centru, trimite SRL-ul la plimbare cu tot cu cerere, respingînd acțiunea înaintată de acesta. Nemulțumiți afaceriștii se adresează la Curtea de Apel. Aceasta obligă primăria mun. Chișinău și CMC să examineze cererea depusă de „Go for Fun” SRL privind eliberarea certificatului de urbanism. Cazul ajunge ulterior la Curtea Supremă de Justiție – SRL-ul nu vrea doar ca Consiliul Municipal Chișinău să îi examineze cererea ci dorește ca judecata să îl oblige pe acesta să îi elibereze certificatul de urbanism.

La 20 iulie 2016, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (compus din Svetlana Filincova, Sveatoslav Moldovan, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru și Maria Ghervas) resping recursul declarat de SRL „Go for Fun” și mențin în vigoare hotărîrea Judecătoriei Centru din 28 octombrie 2015 (3).

Articolul integral îl citiți pe occupyguguta.wordpres.com.


Pub