(foto) Ştiai asta? Producătorul auto care a utilizat pentru prima dată janta din aluminiu

Aproape fiecare vehicul sport le are deja – roți cu jante din aluminiu. Cu toate acestea, doar foarte puțini oameni știu că, în urmă cu 95 de ani, producătorul francez de vehicule Ettore Bugatti le-a folosit pentru prima dată pe un model Type 35!

Foto: autoblog.md

Independenți unul de celălalt, inventatorul Charles Martin Hall și chimistul Paul Heroult au fost primii care au dezvoltat un proces de electroliză pentru a produce aluminiul în anul 1886. Mai târziu, designerul de mașini de curse Harry A. Miller a avut ideea de a produce jante din aluminiu în 1920 şi deşi avea conceptul brevetat, nu a mai reuşit să o facă.

Doar fondatorul companiei Bugatti, Ettore Bugatti, a reușit la scurt timp după aceea să confecţioneze jante din aluminiu, spițe și tamburi de frână la turnătoria din Molsheim, folosind matrițe pe care el însuşi le-a proiectat. Inginerul și inventatorul ingenios a dezvoltat roata cu jantă din aluminiu în continuare și a înregistrat, de asemenea, câteva idei noi pentru roți printre cele peste 500 de brevete. Află mai multe detalii interesante din articolul complet de pe AutoBlog.MD


Pub