(video/update) Comisia parlamentară pentru Economie: ”Criza pe piața nucilor a fost orchestrată de Guvernul Filip”. Fostul premier respinge acuzațiile

(update 14:40) Igor Munteanu a transmis exportatorilor că „este timpul ca companiile trebuie să facă un pas decisiv și să revină la prețul de până la criza din 2016.

(update 14:40) Igor Munteanu solicită companiilor din domeniu ”să facă un pas decisiv și să revină la prețurile stabilite înainte de criza din 2016. Altminteri, putem considera că aceste companii vor să mențină cu tot dinadinsul un preț extrem de mic, printr-o înțelegere de cartel, ceea ce ar putea justifica intervenția Consiliului Concurenței”, a subliniat deputatul ACUM.

Președintele Comisiei Economie Buget și Finanțe a cerut exportatorilor de nuci „să revină la practica de achiziție, prevăzută de lege, prin oferirea unui preț just, pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile în disperare, ci să aiba garanția că produsul lor va fi cumpărat de exportatori la un preț corect. Cer, de asemenea, tuturor organelor de control să curme orice fel de abuzuri, inclusiv ale acelor grupări ce se ocupau cu extorcarea de plăți neoficiale din numele partidului și a clientelei sale politico-oligarhice”.

(update 13:40) Igor Munteanu a declarat că piața nucilor, în continuă dezvoltare până în 2015, când Moldova a ajuns să acopere aproximativ 6% din piața mondială a nucilor, a cunoscut un regres în anul 2016. Atunci, prețurile la miezul de nucă a scăzut drastic, lucru care a produs mai multe efecte grave pe piață, în special pentru populația săracă, pentru care acesta era un mijloc adițional de venituri.

În anii 2015-2017, activau cinci companii mari pe piața miezului de nucă. Criza a apărut atunci când asociați ai Guvernului Filip au revendicat o parte mai mare din piață pentru companiile afiliate, susține Igor Munteanu. Ca pivot de atac, a fost creat un grup de lucru ce a intreprins o serie de măsuri sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, contrabandă, evaziune fiscală și falsuri în actele de achiziții.

„Cel mai des, companiiile de pe piața nucilor au fost sancționate pentru că achizționau loturi de nuci fără a completa așa-zisele „acte de achiziție”, iar în lipsa acestora, acuzația care li se aducea era de contrabandă și evaziune fiscală”, a constatat Igor Munteanu.

De asemenea, Munteanu susține că seria de controale inițiate de Serviciul Fiscal, SIS, Poliția Economică în perioada 2016-2017 a blocat efectiv activitatea companiile specializate în exporturile de nuci și a influențat activitatea lor economică. În urma acestor „razii”, potrivit oficialului, „au fost sechestrate mii de tone de nuci, au fost reținute mai multe persoane, iar șocul acestor intervenții ale autorităților de control au produs un mare dezechilibru pe piața exporturilor de nuci, în rezultatul căruia multe companii din sector s-au autolichidat. Toate aceste acțiuni s-au încheiat cu dosare penale, neîncheiate și astăzi.”

Mai mult, deputatul a vorbit și despre „o serie de facilitatori”, care au apărut în toiul crizei pe piața nucilor, „care se obligau să rezolve problemele apărute în raport cu autoritățile de control contra unei sume de bani. Astfel, aceste persoane și structuri cereau neoficial 10.000 de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat sau 0,5 cenți pentru fiecare kilogram.

Potrivit deputatului, prăbușirea prețurilor, taxele neoficiale mari pentru exportatori și intimidarea companiilor din domeniu au fost orchestrate de Guvernul Filip, pentru a crea condiții favorabile pentru reformatarea pieței de nuci. Mai mult, deputatul notează că firma Monicol SRL și-ar fi triplat exporturile într-un singur an, de la 1,2 mii tone, la 3,8 mii tone.

La răndul său, fostul premier, Pavel Filip, respinge acuzațiile. ”A fost creată o comisie la ministerul Agriculturii. N-a găsit nimic, așa că s-a apucat Guvernul de lucru. Pentru că n-au găsit nimic din nou, investigațiile s-au mutat la Parlament. Și asta pentru ca deputații să poată declara orice, fără ca să poarte răspundere. Cu milă am privit acest briefing, autorii cărora s-au sfiit să-mi pronunțe clar numele, pentru că știu și ei că nu sunt vinovat cu nimic”, a scris liderul democrat pe pagina sa de Facebook.

(update 13:40) Alexandru Slusari dă asigurari că piața nucilor se schimbă și că țăranii vor simți curând acest lucru. De asemenea, deputatul afirmă că exporturile din sectorul agroindustrial vor fi monitorizate de Parlament că prețurile vor corespunde veniturilor reale ale țăranilor.

(13:00) În aceste clipe are loc o conferință de presă organizată de deputații Igor Munteanu și Alexandru Slusari, despre „Afacerea cu nuci, implicarea Guvernului Filip, acțiuni concertate ale structurilor de stat, scheme frauduloase, falsuri, contrabandă, evaziune fiscală și distrugerea concurenței pe piață”.

UNIMEDIA amintește că la data de 26 iulie, anul curent, Guvernul a insituit o comisie interguvernamentală pentru elucidarea aspectelor privind legalitatea limitării accesului operatorilor economici la exportul nucilor.

Din comisie fac parte reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Consiliului Concurenței, Asociației producătorilor de nuci și Asociației exportatorilor de nuci.

Membrii comisiei urmau să identifice cauzele creării monopolului la exportul de nuci și să propună soluții pentru demonopolizare, înaintând guvernului propuneri pentru liberalizarea exportului de nuci și al derivatelor acestora.

De asemenea, amintim că în toamna anului 2018, lidera PAS, Maia Sandu, a menționat în cadrul unei emisiuni că familia fostului prim-ministrul Pavel Filip a monopolizat exportul de nuci și dictează prețurile în țară.

Pavel Filip a respins acuzaţiile privind monopolizarea exportului de nuci de către compania Monicol SRL, care aparține cuscrului său, Dumitru Vicol.


Pub