UE a aprobat prima tranșă de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova

Comisia Europeană a aprobat astăzi plata de 30 de milioane de euro pentru asistență macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Aceasta este prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară (MFA) către Moldova, care a fost adoptat în septembrie 2017.

Foto: https://www.podul.ro

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, fiscalitate și vamă, a menționat că: „Această plată este o expresie a sprijinului pentru punerea în aplicare a reformelor-cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și protejarea statului de drept în Moldova. Comisia Europeană este pregătită să continue să lucreze strâns cu autoritățile moldovenești pentru a contribui la realizarea unui proiect amplu și a unui set ambițios de reforme economice și structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creștere și investiții în beneficiul oamenilor din Moldova”.

Plățile vin cu o serie de condiții: precondițiile politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului trebuie să fie îndeplinite, iar măsurile de politică specifice trebuie să fie implementate cu succes. Plățile sunt, de asemenea, condiționate de un progres bun cu programul Fondului Monetar Internațional.

În iunie 2018, în urma evaluării conform căreia condițiile politice nu au fost îndeplinite, lansarea primei tranșe a programului a fost suspendată. Această evaluare s-a bazat, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor locale anticipate din Chișinău.

„În urma schimbării guvernului din iunie 2019, autoritățile moldovenești s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reformă structurală pentru consolidarea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră acum că sunt îndeplinite condițiile prealabile politice pentru a continua acordarea primei tranșe a programului MAE, se mai arată în comunicat”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape și să evalueze îndeplinirea angajamentelor de politică specifice și a precondițiilor politice înainte de a doua și a treia tranșă a acestui program de asistență macrofinanciară.

La această veste, deputatul Dumitru Alaiba, a venit cu o reacție pe Facebook, menționând că „în doar 4 luni am adus mai mulți bani decât Filip în doi ani. Şi nu e vorba de bani, ci de reformele făcute. Pentru că banii în continuare vin condiționați de reforme.”

Dumitru Alaiba / Sursa:Dumitru Alaiba/facebook


Pub