Premiul Nobel pentru Literatură: Olga Tokarczuk a primit premiul pe anul 2018, iar Peter Handke, pentru anul 2019

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a fost recompensată joi cu Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2018, iar scriitorul austriac Peter Handke a primit Nobelul pentru Literatură pentru anul 2019, conform anunţului făcut Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, scrie Agerpres.

Foto: Czytaj PL

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit anul acesta atât pentru anul 2019, cât şi pentru 2018, când decernarea a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat Academia Suedeză, instituţia care desemnează câştigătorii acestui prestigios trofeu literar.

În 2017, premiul a fost câştigat de scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro "pentru romanele sale de mare forţă emoţională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea".

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, şi sunt decernate începând cu 1901, conform testamentului acestuia.

În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an "autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă''.

Distincţia pentru Literatură este cea de-a patra anunţată în seria premiilor Nobel, după medicină, fizică şi chimie. Sezonul Nobel 2019 va continua cu decernarea premiului pentru pace, pe 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 14 octombrie.


Pub