Barurile din Spania oferă alcool gratis în schimbul mucurilor de țigară

PE SCURT

Din cele aproximativ șase miliarde de țigări fumate anual, o parte ajung pe plaje și în apele mărilor și oceanelor. Spaniolii au găsit o metodă ingenioasă pentru a curăța plajele. Unele baruri oferă o bere gratis în schimbul unui pahar de resturi de țigară.

PE LUNG

Mucurile de țigară aruncate în apă, pe plaje, în parcuri și păduri conțin substanțe chimice toxice. În cazul în care acestea sunt aruncate pe plaje, riscul ca acestea să fie ingerate de vietățile submarine sunt foarte mari.

Un grup de voluntari din Barcelona au inițiat o acțiune de colectare a mucurilor de țigară în anul 2017. Vara trecută aceștia au adunat peste 200.000 de mucuri de țigară de pe plajele Barcelonei. Administrația unui hotel le-a continuat ideea și a început să ofere adulților care adună resturile câte un pahar de bere gratis, iar copiilor suc gratis.

Inițiativa a fost preluată și de alte zone turistice ale Spaniei, precum Mallorca sau Badajoz. Un muc de țigară are un efect poluant care poate dura până la 12 ani. Fiecare dintre aceste resturi poate contamina până la 10 litri de apă sărată și 50 de litri apă dulce. Un studiu realizat de oamenii de știință din Barcelona indică faptul că cea mai mare parte a deșeurilor care se acumulează pe plaje sunt din plastic – 36,8% și mucuri de țigară – 30,6%. Ceea ce îi îngrijorează și mai mult pe cercetători este că unele păsări folosesc țigările pentru a-și construi cuiburile și s-a dovedit că acest lucru le afectează reproducerea.

Aceeași inițiativă a pornit și în Goa, un stat situat în sud-vestul Indiei și o destinație turistică celebră pentru plajele sale. Deși consumul de alcool pe plajele din Goa este interzis, oamenii pot primi o bere gratis în schimbul a zece capace de sticlă sau 20 de mucuri de țigară aruncate pe maluri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.