De ce numărul avorturilor în SUA scade. Care este situația în Moldova

PE SCURT

Ratele avortului au ajuns la nivelul cel mai scăzut de când procedura de încetare a sarcinii a fost legalizată printr-o decizie a Curții Supreme din 1973, potrivit unui nou raport. Experții spun însă că motivul declinului poate fi greu de identificat, scrie bbc.com

Studiul publicat pe 18 septembrie de Institutul Guttmacher – o organizație de cercetare care susține accesul la avort – a constatat o scădere de 7% din 2014 până în 2017.

În 2017, s-au efectuat aproximativ 862.320 de avorturi, grupul estimează – cu aproape 200.000 mai puțini decât în ​​2011.

În ciuda a aproape un deceniu de eforturi ale politicienilor conservatori pentru a restricționa accesul la avort, Guttmacher spune că declinul nu este neapărat legat de noile legi.

Deci, care sunt unele dintre teorii pentru rata scăzută a avortului american?

PE LUNG

O mai bună asistență medicală pentru reproducere

Autorii raportului Guttmacher, compilat pe baza sondajelor din spitale și clinicile de avort, au descoperit că un motiv al scăderii ar putea fi datorat unui acces mai bun la contracepție și îmbunătățirea dispozitivelor de contracepție feminine.

Dispozitivele și implanturile intrauterine s-au îmbunătățit în ultimul deceniu și sunt acoperite din ce în ce mai mult de companiile de asigurări datorită Legii de îngrijire la prețuri accesibile (Affordable Care Act – ACA) din 2009, cunoscută și sub numele de Obamacare.

Elizabeth Nash, manager în politici pentru Institutul Guttmacher, spune că ACA, împreună cu alte legislații locale, au crescut accesul la controlul nașterilor.

Ea avertizează că raportul arată media națională și nu se referă la cazuri individuale. De exemplu, deși distanța parcursă de o femeie pentru a efectua un avort în 2014 a fost de 34 mile (55 km), alte femei au fost nevoite să călătorească mult mai departe pentru aceeași procedură.

Avorturi la domiciliu

Raportul spune că femeile apelează la avorturi medicale la domiciliu, mai degrabă decât la o intervenție chirurgicală.

95% din toate procedurile documentate au loc în clinici specializate

39% din avorturi în 2017 au fost făcute cu ajutorul pastilei pentru avort, în creștere cu 20% în 2014

Restricții legale sporite

În perioada 2011 – 2017, 32 de state au adoptat un total de 394 de noi restricții privind avortul. Unele dintre cele mai grele restricții până în prezent au fost făcute în state conservatoare, în 2018. Câteva dintre aceste restricții au fost temporar blocate de instanțe. Avocații anti-avort au apreciat scăderea ratei ca dovadă că legile regionale lucrează pentru a preveni avorturile.

„Cred că au un impact”, spune Laura Echevarria de la Comitetul Național pentru Dreptul la Viață anti-avort. „Dacă nu are un impact uriaș, atunci de ce toată lumea din industria avortului este înarmată de fiecare dată când se adoptă o lege?”

Cu toate acestea, specialista de la Guttmacher spune că, deși restricțiile regionale „joacă cu siguranță un rol” în scăderea ratei naționale, „numerele nu spun întreaga poveste”.

Unele state care au crescut restricțiile de avort între 2014-2017 au înregistrat creșteri de avort. În mai multe state care au deschis noi clinici, ratele de avort au scăzut.

În general, SUA au înregistrat un câștig net al clinicilor de avort în cei trei ani vizați de raport – cu toate acestea, mai multe clinici au fost închise din 2017.

Rata natalității mai scăzută

Femeile aleg să aibă mai puțini copii. Acum, natalitatea americană este la cel mai scăzut nivel din 1987, potrivit datelor guvernului american publicate anul trecut.

Atât rata natalității, numărul nașterilor la o mie, cât și fertilitatea – prognoza medie pe viață – a scăzut la cel mai scăzut nivel în 30 de ani, potrivit raportului din 2018.

Scăderea nașterilor este atribuită în parte mai multor femei care doresc studii superioare și locuri de muncă, potrivit cercetătorilor americani. Alte explicații posibile ar putea include schimbarea așteptărilor societății, accesul sporit la contracepție și prevederi limitate la locul de muncă, legate de concediul pentru îngrijirea nou-născuților.

Conștientizarea crescută a sarcinii

Grupurile anti-avort, cum ar fi Comitetul Național Dreptul la Viață, recunosc că datele Guttmacher sunt corecte, datorită relației sale strânse cu multe clinici care fac avorturi.

„Eforturile mișcării pro-viață de a educa americanii despre umanitatea copilului nenăscut și de a adopta legislația de protecție pro-viață au un impact”, spune președintele CNRL, Carol Tobias.

„Cunoașterea a ceea ce se întâmplă în interiorul pântecului” a devenit mainstream, adaugă purtătorul de cuvânt al NRLC, Laura Echevarria. Aceasta a amintit despre o recentă reclamă Super Bowl care arată o ecografie a unui copil nenăscut, doritor de snack food.

MOLDOVA

În Moldova avortul este permis de lege, pentru orice femeie de la 16 ani. Se permite întreruperea sarcinii până la 12 săptămâni. După 12 până la 21 săptămâni sunt un şir de indicaţii medicale şi sociale pentru avort. Adolescentele mai tinere de 16 ani au nevoie de acordul părintelui sau reprezentatului său legal.

Avortul este permis prin:

LEGE Nr. 138 din 15.06.2012 privind sănătatea reproducerii, articolele 3 și 4 

LEGE Nr. 263 din 27.10.2005 cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului, articolul 9

LEGE Nr.411 din 28.03.1995, privind ocrotirii sănătăţii, articolul 32

„Articolul 32
(1) Femeilor li se acorda dreptul sa-si hotărască personal problema maternităţii.”

Potrivit Broul Național de Statistică, în anul 2013 au avut loc 14511 avorturi. 6686 dintre acestea au fost făcute de femeile din zona rurală. În 2018, numărul de avorturi a scăzut până la 10830.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.