SANDU: Peste 70 de loturi de pește cu paraziți au fost aduse în țară fără controale
Social 10 octombrie 2019, 18:36 | 1554

Prim-ministrul Maia Sandu cere o anchetă privind peștele importat în ultima perioadă. Ea spune că peștele ieftin adus aici nu ajunge la magazin, ci la piață, iar de acolo s-ar putea să ajungă în școli și spitale. Produsele importate ar trebui să treacă o verificare, să primească certificate sanitare, dar acest lucru nu se întâmpla, afirmă prim-ministrul.

Corpul de control al premierului și poliția au inițiat o serie de verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv a peștelui. S-a descoperit că, în perioada 20 august - 4 octombrie, din cele 124 de loturi de pește congelat, importat în Republica Moldova, 73 au avut rezultate negative în laborator, în special era vorba de pește cu paraziți. Rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate pe suport de hârtie celor de la ANSA. După efectuarea analizelor, datele trebuiau să fie prezentate responsabililor de la ANSA și în cazul rezultatelor neconforme, instituția urma să nimicească loturile respeective, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În acest caz a fost deschis un dosar penal, iar Guvernul a solicitat să fie efectuată o anchetă de serviciu cu suspendarea angajaților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în special a specialiștilor din laborator, care emit certificate de calitate. Maia Sandu a cerut de la conducerea a trei ministere - al Educației, al Justiției și al Sănătății - să verificare minuțios loturile de pește achiziționate în ultima perioadă, iar poliția să efectueze controale în piețe. Amintim că, la începutul lunii august curent, la o grădiniță din sectorul Ciocana s-a adus pește infestat cu viermi și carne de curcan în stare alterată. Directorul instituției a fost concediat. 

Opinia ta contează. Comentează!