20:59:36 28.03.2024
Stiri

Legislație MODIFICATĂ, după accidentele rutiere grave din ultima perioadă: Mașinile conduse de șoferi BĂUȚI ar putea fi CONFISCATE

Social 10.10.2019 15:59 Vizualizări7437 Autor: Ziarul National
Legislație MODIFICATĂ, după accidentele rutiere grave din ultima perioadă: Mașinile conduse de șoferi BĂUȚI ar putea fi CONFISCATE


Autoritățile anunță un plan de intervenție pentru asigurarea securității rutiere în R. Moldova, după accidentele rutiere grave produse în ultimele săptămâni, soldate cu morți și răniți.

Secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Ianuş Erhan, a anunțat astăzi, după ședința Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, prezidat[ de Maia Sandu, că urmează a fi modificat atât Codrul Contravențional, cât și cel Penal, pentru a înăspri pedepsele pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.

Astfel, una dintre modificări s-ar putea referi la confiscarea mijlocului de transport, dacă șoferul va fi prins în stare de ebrietate la volan.

De asemenea, s-ar putea introduce prevederi privind acordarea în etape a permisului de conducere și restricții de conducere a automobilelor, astfel încât
începătorii să nu aibă voie să conducă un autoturism cu peste 200 de cai putere, tracțiune spate etc.

Totodată, vor fi înăsprite pedepsele și pentru depășirea limitei de viteză, cauza celor mai multe accidente rutiere înregistrate în R. Moldova, și va fi întocmită o listă a șoferilor care recidivează în ceea ce privește încălcările în trafic.

Autoritățile mai intenționează să interzică publicitatea la băuturile alcoolice și comercializarea acestora în stațiile peco, majorarea accizelor la produsele spirtoase, să ilumineze cu ajutorul bateriilor solare unele treceri de pietoni pe drumurile naționale și să obțină investiții pentru reconstrucția și reabilitarea drumurilor cu risc sporit de accidentare.

Oamenii legii au mai anunțat intensificarea operațiunilor care vor fi realizate pe traseele din R. Moldova, inclusiv cele cunoscute cu denumirile „Nopți Albe”, „Viteza”, Pietonul” sau „Semaforul”.

Potrivit datelor din Registrul Accidente rutiere, în acest an numărul accidentelor rutiere a scăzut cu aproape 3%, numărul persoanelor care și-au pierdut viața s-a redus cu 10%, iar numărul celor traumatizați a înregistrat o descreștere cu aproape 7% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit aceleiași surse, în 2019 a crescut numărul șoferilor care urcă în stare de ebrietate la volan și a pietonilor care traversează strada neregulamentar, dar s-a înregistrat o scădere a cifrei conducătorilor auto care depășesc viteza pe drumurile din republică.

În prezent, Republica Moldova se clasează pe locul 5 în Europa la capitolul accidente rutiere.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md