17:26:19 24.04.2024
Stiri

Decizie aprobată de UE: 30 de milioane de euro din asistență macrofinanciară vor veni în R. Moldova

Economie 10.10.2019 18:30 Vizualizări1334 Autor: Ziarul National
Decizie aprobată de UE: 30 de milioane de euro din asistență macrofinanciară vor veni în R. Moldova


Comisia Europeană a aprobat astăzi plata unei asistențe macrofinanciare în valoare de 30 de milioane de euro acordată Republicii Moldova, aceasta fiind prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară (AMF) adoptat în septembrie 2017.

Plata în valoare de 30 de milioane de euro reprezintă 10 milioane sub formă de grant și 20 de milioane sub formă de împrumuturi.

„Această plată este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor-cheie vizând ameliorarea standardelor democratice și protejarea statului de drept în Republica Moldova. Comisia Europeană este gata să-și continue colaborarea strânsă cu autoritățile RM pentru a contribui la realizarea unui set larg și ambițios de reforme economice și structurale necesare în vederea asigurării locurilor de muncă, a creșterii economice și a investițiilor în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Pierre Moscovici, Comisarul European pentru Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Programul, în valoare de până la 100 de milioane de euro, are drept obiectiv sprijinirea Republicii Moldova în implementarea reformelor, dar plățile au fost suspendate după modificarea sistemului de vot de către fosta guvernare și n-au mai fost reluate nici după invalidarea rezultatelor alegerilor locale anticipate din Chișinău.

Autoritățile europene arată că, în cazul plăților efectuate în cadrul programelor AMF, trebuie îndeplinite mai multe condiții, printre care respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului. Plățile sunt condiționate, de asemenea, de progresele înregistrate în programul FMI.

În iunie 2018, în urma unei evaluări care a constatat că nu au fost îndeplinite condițiile politice prealabile, a fost suspendată eliberarea primei tranșe a programului. Această evaluare s-a bazat în special pe decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor în Chișinău.

„În urma schimbării Guvernului în iunie 2019, autoritățile R. Moldova s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reformă structurală pentru a consolida independența sistemului judiciar și combaterea corupției. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră acum că au fost îndeplinite condițiile politice prealabile pentru a proceda la plata primei tranșe a programului AMF.

Moldova și-a îndeplinit, de asemenea, angajamentele politice convenite cu UE, așa cum e prevăzut în Memorandumul de înțelegere, pentru eliberarea primei tranșe. Aceasta includemăsurile luate pentru combaterea corupției și a spălării banilor, pentru promovarea unei transparențe sporite în gestionarea finanțelor publice, pentru modernizarea administrației publice a țării, pentru avansarea reformelor în curs ale sectorului energetic și financiar și pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. De asemenea, FMI a finalizat recent a patra și a cincea evaluare a programului său cu Republica Moldova. Aceste decizii au deschis calea pentru reluarea plății asistenței”, cităm din comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Serviciile Comisiei Europene și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape și să evalueze îndeplinirea angajamentelor specifice în materie de politici și a condițiilor politice prealabile înainte de a doua și a treia tranșă a programului AMF.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md