Jocurile Olimpice de la Tokyo vor impresiona multă lume, inclusiv prin transportul futurist oferit de Toyota

Jocurile Olimpice de vară din 2020, care se vor desfăşura în capitala Japoniei, vor fi interesante nu doar prin sporturile care se vor practica, ci şi prin atitudinea primitoare de oaspeţi/sportivi. Cultura tradiţională va fi combinată cu inovaţiile de ultimă oră, inclusiv şi în domeniul transporturilor.

Concernul Toyota Motor Corporation, fiind un partener internaţional al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, va pune la dispoziţie câteva sute de vehicule înalt tehnologizate, inclusiv electrice şi capabile să ruleze autonom. Unele dintre ele urmează a fi prezentate la Salonul Auto de la Tokyo care se va desfăşura spre sfârşit de octombrie.

În mod tradițional, Toyota se pregătește pentru Salonul Auto de acasă cu un întreg arsenal de show-car-uri și mașini de serie. Printre ele vor fi şi două vehicule care nu au nevoie de şofer pentru a fi conduse, care vor demonstra abordări diferite pentru dezvoltarea unui astfel de transport, deoarece în crearea lor participă echipe individuale de specialişti.

Noul Toyota e-Palette este ideea companiei-mamă. Acest proiect a fost deja evidențiat acum un an și jumătate la expoziţia CES din SUA și implică dezvoltarea unei familii de vehicule auto pilotate modulare pentru transportarea oamenilor sau a mărfurilor.

La Tokyo, Toyota va arăta primul model care este deja capabil să se mişte spre deosebire de concept. Vehiculul are o lungime de 5.255 mm, o lăţime de 2.065 mm, o înălțime de 2.760 mm şi un ampatament de patru metri, este proiectat pentru transporta până la 20 de pasageri sau până la patru persoane în scaune cu rotile, însoțite de alte șapte.

Toyota e-Palette are un sistem de pilotare automată de nivel 4 din 5, un sistem automat ce este capabil să îndeplinească toate sarcinile şi să monitorizeze mediul înconjurător, dar numai în anumite condiţii, operabil prin intermediul unei varietăţi de senzori, camere și LIDAR-uri. Acest lucru înseamnă că, în cele mai multe situații, sistemul electronic va putea pune în mişcare maşina fără o intervenție umană, deşi rămâne a fi disponibil un loc pentru operator.

Conform planului, până la 20 de exemplare special stilizate în versiune “Tokyo 2020” vor fi puse la dispoziţia atleților şi membrilor staff-urilor pentru a circula pe un itinerar buclă între localităţile olimpice/paralimpice şi locul desfăşurării Jocurilor Olimpice propriu-zise. Este un vehicul electric pe baterii, poate rula cu maxim 19 km/h şi are o autonomie de aproximativ 150 de km.

Respectând angajamentul Toyota de a oferi “Mobilitate pentru toți”, e-Palette include uşi mari şi rampe electrice, balustrade și scaune ușor de utilizat indiferent de înălțime, podea joasă, garnituri, scaune și alte componente într-o culoare contrastantă care îi va ajuta pe oamenii care au probleme cu deosebirea culorilor. A fost dezvoltat şi un sistem Arrival Control pentru utilizare atunci când se apropie de destinații pentru a permite pasagerilor, inclusiv celor cu scaune cu rotile, să intre și să iasă rapid și ușor, controlând autovehiculul pentru a îmbarca/debarca pasagerii în locul corespunzător şi pentru a reduce la minim distanţa dintre el şi staţie.

Pentru a sprijini funcționarea în siguranță, Toyota e-Palette mai dispune de o interfață externă om-mașină, concepută pentru a ajuta comunicarea cu cei din jurul vehiculului, inclusiv cu pietoni, în timpul conducerii automate. Atât corpurile de iluminat frontale, cât și cele din spate, imită mimica unui ochi uman pentru a informa pietonii cu privire la acțiunile vehiculului. Sistemul automat de conducere monitorizează constant obstacolele pe un câmp vizual complet de 360 ​​de grade în jurul vehiculului și funcționează cu o viteză adecvată și în conformitate cu mediul înconjurător.


Cel de-al doilea vehicul cu sistem de pilotare automată menţionat, urmează a fi prezentat în curând în mai multe detalii şi din câte se pare acesta nu va fi folosit la Jocurile Olimpice pentru că este doar un concept ce va fi arătat la Salonul Auto de la Tokyo.

El este pregătit de Toyota Auto Body, subdiviziune specializată în principal pe producerea de monovolume și microbuze, precum și a SUV-ului Toyota Land Cruiser. Se numeşte Toyota PMCV şi este un electromobil care vine să arate cum va arăta un monovolum de serie prin 2030.

Are o lungime de 4.600 de mm şi o înălţime de 1.760 de mm, iar cabina sa transformabilă poate găzdui până la opt pasageri sau o încărcătură mică. Nişte uși glisante mari, cu o parte superioară care se ridică în sus, sunt situate numai pe partea stângă a maşinii, iar lipsa de componente de manipulare ne spune despre un nivel înalt de automatizare.


Revenim la maşinile pentru Jocurile Olimpice. Încă un vehicul cu sistem de pilotare de nivel 4 va fi Toyota Concept-i în versiune specială Tokyo 2020. Cu el se va aduce emoție și atenție suplimentară Jocurilor prin activitățile sale ca vehicul de operare la ceremonia de transmitere a flăcării olimpice și ca vehicul principal în maraton.

Modelul are dimensiuni de: 4.530 mm în lungime, 1.840 mm în lăţime şi 1.480 mm în înălţime şi poate transporta până la patru pasageri. Automobilul are un design foarte neobişnuit şi este dotat cu o inteligenţă artificială. Sistemul care interacţionează cu şoferul şi pasagerii a fost numit Yui. Este un electromobil, însă detalii tehnice, dar şi despre autonomie, nu se cunosc.

Un alt mijloc de transport care va fi oferit se numeşte Toyota APM (Accessible People Mover). Maşina va fi angajată în transportarea cât mai multor persoane la evenimente și locații, inclusiv sportivi și personal aferent, precum și toate tipurile de vizitatori cu nevoi de accesibilitate, cum ar fi vârstnici, persoane cu deficiențe, femei însărcinate și familii cu copii mici, printre altele. De asemenea, se anticipează că o parte a flotei de aproximativ 200 de unităţi va fi folosită pentru a sprijini activități de suport la evenimente/locații în timpul verii.

APM este un electromobil şi va dispune de locuri pe trei rânduri. În primul rând va fi scaunul șoferului, al doilea rând asigură locuri pentru trei pasageri, iar al treilea rând va oferi locuri pentru două persoane. Când este utilizat pentru pasageri în scaune cu rotile, configurația poate fi modificată prin rabatarea scaunelor pentru a li se permite accesul pe al doilea rând.

Cu siguranța în gândul celor care au dezvoltat APM-ul, poziția scaunului șoferului a fost ridicată și amplasată central pentru a permite șoferului să vadă pasagerii. Scaunele pentru pasageri sunt accesibile din ambele părți ale vehiculului, iar designul general ia în considerare nevoile variate ale utilizatorilor, cu bare de siguranță de ambele părți pentru a ajuta pasagerii în timp ce intră și ies din vehicul, și mai sunt prevăzute cu plăci de ancorare și rampe pentru scaun cu rotile pentru a permite accesul optim și transportul pasagerilor corespunzători.

Vehiculul are dimensiuni de circa 3.9 metri în lungime, circa 1.6 metri în lăţime şi o înălţime de aproape doi metri. Raza sa de întoarcere este de 5 metri. Poate rula la fel cu maxim 19 km/h şi are o autonomie de 100 de km.

Toyota va pune la dispoziție şi aproximativ 300 de unități din dispozitivele sale de mobilitate personală pentru a fi utilizate de personalul de securitate/medical care se află în jurul și în interiorul locațiilor Tokyo 2020, cum ar fi Stadionul Olimpic și Ariake Tennis Park.

Mai mult, Toyota explorează utilizarea dispozitivelor sale de mobilitate personală de tip șezând și cu scaun cu rotile pentru cei aflați în scaune cu rotile și cu dificultăți de mers. Toate aceste vehicule au baterii ce se pot schimba rapid, pot rula cu până la 10 km/h şi pe o distanţă de până la aproximativ 20 de km.

Cu linia sa de vehicule electrificate, Toyota, împreună cu Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo, urmărește atingerea celui mai scăzut nivel de emisii dintre orice flotă oficială folosită la Jocurile Olimpice și Paralimpice, contribuind, de asemenea, la reducerea “poverii” pe care o poate manifesta mediul asupra participanţilor.

Toyota va furniza un număr de aproximativ 3.700 de produse și/sau vehicule de mobilitate pentru Olimpiadă. Majoritatea, sau aproape 90 la sută, din flota oficială de vehicule vor fi electrificate. Vehiculele electrificate vor fi compuse din: vehicule electrice hibride (HEV), vehicule electrice cu celule de combustie, cum ar fi Mirai (FCEV), vehicule plug-in hybrid (PHEV), exemplare Prius PHV (cunoscut şi sub numele de Prius Prime pe unele piețe), dar şi alte vehicule full electrice cu baterii (BEV).

Toyota Mirai

Numărul de maşini electrice va ajunge la aproximativ 500 de unităţi FCEV (Mirai) şi circa 850 de BEV-uri, devenind cea mai mare dintre orice flotă destinată împlicării într-o ediţie a Jocurilor Olimpice. Toate autovehiculele care vor fi de serie vor fi dotate obligatoriu cu pachetele Toyota Safety Sense şi Lexus Safety System +, alături de un Intelligent Clearance Sonar (ICS), conceput pentru a ajuta la frânare în cazul aplicării neintenționate a pedalei de accelerație.

În afară de flota oficială, Toyota va susține, de asemenea, operațiunile de transport cu alte vehicule, inclusiv cu primul său autobuz FCEV numit Sora (capacitate de 79 de pasageri, pus în mişcare două motoare electrice cu câte 155 CP şi 335 Nm fiecare), vehicule asistente care ajută ridicarea pasagerilor pe scaunele lor sau sunt echipate cu o pantă atașată pentru a permite pasagerilor cu scaune cu rotile accesul prin ușa din spate și alte vehicule, cum ar fi stivuitoare FCEV fabricate și vândute de Toyota Industries Corporation.

Vezi şi: (video) Toyota anunţă un nou plan complex de electrificare, dar şi lansarea platformei e-TNGA

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/