/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ În încercarea de a-i convinge pe șoferi să nu urce beți sau drogați la volan, INP mai vine cu o campanie socială

missing
10 octombrie 2019, ora 21:30

În încercarea de a-i convinge pe șoferi să nu urce beți sau drogați la volan, Inspectoratul Național de Patrulare mai vine cu o campanie socială. Îi îndeamnă pe oameni să plaseze fotografii cu mesaje prin care condamnă condusul mașinii în stare de ebrietate. Experții în siguranța rutieră cred că pentru a ajunge la mintea șoferilor moldoveni este nevoie de o campania mai agresivă, care să le arate consecințele unei astfel de contravenții. În timp ce conducătorii auto spun că este utilă. Doar în primele 9 luni ale acestui an, aproape patru mii de șoferi au fost prinși băuți la volan.

Pentru a sensibiliza și atenționa conducătorii auto, Inspectoratul Național de Patrulare îndeamnă internauții să posteze pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu astfel de mesaje. Pentru că șoferii responsabili nu conduc în stare de ebrietate!”, Mihaela Dicușor, reporteră TV8.

Este o campanie de conștientizare. Așa suntem noi, oamenii. Nu vrem să acceptăm că nouă ni s-ar putea întâmpla ceva rău. Trebuie să conștientizăm ce înseamnă să urci beat la volan. Un om care conduce în stare de ebrietate încalcă tot Regulamentul Circulației Rutiere”, Diana Fetco, șef SRP, INP.

Pentru a reduce din cheful șoferilor de urca beți la volan, Inspectoratul Național de Patrulare se gândește să introducă sancțiuni mai dure pentru ei.  

Oamenii care vor conduce în stare de ebrietate, care vor provoca accidente fiind în stare de ebrietate, vor rămâne fără mașină”, Diana Fetco, șef SRP, INP.

De partea cealaltă, expertul internațional în siguranța rutieră, Ilia Bricicaru, este de părere că astfel de campanii trebuie să fie mai agresive.

Сa de exemplu, să le arătăm la ce duce acest accident rutier, ce se întâmplă cu aceste persoane. Chiar și niște oameni care sunt morți, ca urmare a accidentelor. Când am lucrat într-un proiect pentru Ucraina, erau spoturi video și publicitare cum un gropar din cimitir sapă o groapă. Aceasta este o campanie agresivă care sensibilizează altfel oamenii”, Ilie Bricicaru, expert Internațional în Siguranța Rutieră.

În schimb, șoferii pe care i-am surprins astăzi în trafic, cred că această campanie își va atinge scopul.

„Normal că nu trebuie să bei la volan. Ce pedepse ar trebui să primească? Cele mai aspre.”

„Ce părere aveți despre astfel de campanii? Pozitiv. Asta-I strășnicie ce se face. Credeți că va ajuta? Sper că da.”

Campaniei s-au alăturat și educatorii unei grădinițe private din Chișinău. Angajatele au stat câteva secunde pe o trecere de pietoni, ținând în mâini mai multe mesaje, în care condamnă consumul de alcool la volan și amintesc despre consecințele acestuia.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul acestui an, 3751 de șoferi au fost prinși în stare de ebrietate la volan. Din cauza alcoolului, s-au produs în jur de 120 de accidente, în care și-au pierdut viața peste 30 de oameni. Legislația prevede amenzi de până la 25 de mii de lei, cu privarea dreptului de a conduce pentru un termen de până la patru ani sau anularea dreptului de a conduce mijlocul de transport. De asemenea, dacă fapta se va încadra în Codul Penal, atunci șoferii, până își restabilesc dreptul de a conduce, trebuie să treacă programul de probațiune, care include morga, lecții, care costă 4 mii de lei. De asemenea, vo trebui să susțină, repetat, examenele auto.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram