image
Sursa foto: economictimes.indiatimes.com

Muzeul Național de Artă a Moldovei - gazda expoziției dedicată lui Leonardo da Vinci

În contextul comemorării a 500 ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, Ambasada Italiei și Ambasada Franței în Republica Moldova au organizat în seara zilei de 8 octombrie, în incinta Muzeului Național de Artă a Moldovei un eveniment-expoziție, dedicat marelui geniu universal.

În cadrul evenimentului studenții de la facultățile de limbi străine din Chișinău au recitat în franceză și italiană citate scrise de Leonardo da Vinci, adresate contemporanilor și urmașilor săi.

Au fost prezentate mai multe panouri informative despre realizările artistice și inginerești ale celui mai important reprezentant al Renașterii italiene.

Acestea, printr-o expoziție mobilă vor ajunge în mai multe instituții de învățământ din țară, contribuind astfel la informarea elevilor și studenților, despre viața și activitatea lui Leonardo da Vinci, un model pentru generația tânără: „pentru că dedicându-te pasiunilor, prin libertate și susținere, poți ajunge să realizezi lucruri mari pentru tine, familie și societate” consideră Victoria Nagy Vajda, care a participat la vernisarea expoziției.

Leonardo da Vinci s-a născut în Florența în 1452. A fost numit „arhetipul omului Renașterii”. Majoritatea operelor sale au teme religioase. În afară de acestea, Leonardo a realizat și portrete, a fost și inginer.

El a creat modalități foarte fine ale umbrei și ale luminii, în special pentru chipurile și peisajele din fundal. Inovația sa în pictură a influențat arta italiană pentru mai mult de un secol după moartea sa, dar operele sale au trezit numeroase controverse. Una dintre cele mai cunoscute creații ale sale, realizată în anii 1503-1506, este „Mona Lisa” sau „Gioconda”, dar și „Cina cea de taină” în 1503. S-a stins din viață în 1519 în Amboise, o comună în departamentul Indre-et-Loire, Franța.

Noutăţile partenerilor

comentarii: