Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.10.2019

Soluții pentru decongestionarea traficului transfrontalier: prezentarea Sistemul de programare la frontieră

Programul USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID) a prezentat marți, 8 octombrie, o soluție pentru decongestionarea traficului transfrontalier – Sistemul de programare la frontieră. Este vorba despre un sistem electronic care le-ar permite transportatorilor de mărfuri să-și programeze în prealabil traversarea frontierei prin intermediul unei aplicații online.

Prezentarea a fost realizată de experții USAID în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, consilieri ai Prim-ministrului, Directorul Oficiului Dezvoltare Economică al USAID Moldova, Dan Thomson, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir și reprezentanți ai asociațiilor transportatorilor și ai asociațiilor de business etc.

Implementarea Sistemului de Programare la Frontieră este propusă ca o soluție pentru decongestionarea traficului în posturile vamale, ca urmare a abordării concluziilor Studiului de evaluare  a coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova, realizat de experții Programului în perioada noiembrie 2017 - iulie 2018, anunță Serviciul Vamal.

În cadrul prezentării au fost expuse principiile de funcționare a noului sistem de programare, care este similar celui  aplicat în mai multe state europene. Mai exact, transportatorii de mărfuri vor avea posibilitatea să își planifice în prealabil timpul de traversare a frontierei, printr-o aplicație online adaptată oricărui dispozitiv: calculator, tabletă sau telefon mobil.

În acest sens, amintim că Serviciul Vamal a semnat, anterior, un Memorandum de Înțelegere cu Programul USAID, care stabilește angajamentele părților privind implementarea noului sistem. Potrivit înțelegerilor, la prima etapă, sistemul ar urma să fie implementat, în regim de testare, la postul vamal ”Sculeni”, dat fiind faptul că nivelul fluxului de autocamioane prin acest post este într-o creștere constantă.

De asemenea, deja la etapa actuală, în vederea decongestionării traficului transfrontalier, Serviciul Vamal a elaborat și înaintat spre examinare părții române un proiect de Procedură cu privire la asumarea responsabilităților și modalitatea de colaborare a autorităților de resort ale Republicii Moldova și României în realizarea procesării unui volum stabilit de mijloace de transport marfare într-un interval de 24 de ore, în scopul asigurării unui flux continuu de vehicule la frontiera moldo-română. Odată cu implementarea Sistemului de Programare la Frontieră, Procedura elaborată va contribui la funcționarea eficientă a procesului de planificare on-line a traversării frontierei, fără cozi sau aglomerări în punctele de trecere.

Tot în acest context, în cadrul evenimentului de prezentare la care a participat și reprezentantul Ambasadei României în Republica Moldova, oficialii de la Chișinău au solicitat intensificarea cooperării între cele două părți pentru o bună implementare a proiectului susținut de Programul USAID.

Colaborarea dintre Serviciul Vamal și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova este stabilită printr-un Plan comun de acțiuni pentru anii 2018-2020 și vizează domenii precum facilitarea comerțului, armonizarea legislației vamale, fluidizarea traficului la frontieră, dezvoltarea Programului AEO,  a comerțului electronic etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus