Ministra de Externe a României: Din primăvara anului 2020, gazoductul Iași-Ungheni va fi operațional 100%. Nicu Popescu: Nu vom mai depinde de o singură sursă de gaz

Începând cu primăvara anului 2020, gazoductul Iași-Ungheni va fi operațional sută la sută. Declarația a fost făcută de Ministra Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, în cadrul unui briefing susținut în comun cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, la Chișinău.

Cei doi miniștri vor merge, astăzi, împreună cu șefa Guvernului, Maia Sandu, să viziteze șantierul gazoductului Iași-Ungheni.

„Gazoductul Iași-Ungheni este un prim proiect în domeniul energiei și este relevant pentru noi, deoarece anul viitor în primăvară, acesta va fi operațional 100% și ne dorim ca acesta să fie primul pas, începutul unei cooperări pe termen lung în domeniu energetic și care să asigure independența și sustenabilitatea Republicii Moldova”, a subliniat Ramona Mănescu.

„Proiectul înregistrează progrese semnificative, care vor fortifica securitatea energetică a Republicii Moldova și ne vor permite, într-un viitor previzibil, să intrăm într-o nouă fază istorică pentru țara noastră, în care nu vom mai depinde de o singură sursă de gaz”, a precizat ministrul de Externe al Moldovei, Nicu Popescu.

Reamintim că gazoductul Iași-Ungheni a fos inaugurat oficial la 27 august 2014, cu participarea prim-ministrului de atunci Iurie Leancă, premierului român Victor Ponta, comisarului European pentru Energie Günther Oettinger și reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, precum și a autorităţilor publice locale. Acesta, însă, va deveni operațional abia în primăvara anului viitor.


Pub