(video) Vitalie Șalari acuză candidatul ACUM pentru Primăria Băcioi că a delapidat 60 de mii de lei din bugetul comunei

Candidatul Partidului Liberal pentru funcția de primar al comunei Băcioi, Vitalie Șalari, l-a acuzat pe contracanditatul său al blocului ACUM pentru Primăria Băcioi, Leahu Ilie, că ar fi delapidat 60 de mii de lei din bugetul comunei și a tăinuit un conflict de interese.

Foto: captură video

Potrivit lui Șalari, candidatul Blocului ACUM, Ilie Leahu, care a fost și viceprimarul comunei Băcioi ar fi negociact cu S.R.L. „Prest Energy”, companie de salubrizare ce aparține consilierei din cadrul comunei Băcioi, Borș Mariana, ce ar fi și cumnata candidatului ACUM, un contract cu Primăria privind achiziționarea serviciilor de salubrizare, fapt ce Ilie Leahu nu a stipulat în declarația sa de avere, ceea ce contravine legii.

„Deși, potrivit legii, privind declararea averii și interese personale urma să o facă. Însă, de perfectarea acestui contract s-a ocupat Petru Borș, care este cumnatul lui, soțul Borș Marianei, care este și consilier în Consiliul comunei Băcioi, dar și candidat la funcția de primar al comunei. Dumnealui nu numai că nu și-a declarat interesul, dar și a acționat în conflict de interese din numele Primăriei comunei Băcioi. Prin urmare, Ilie Leahu a negociat și a încheiat un contract pentru achiziționarea serviciilor de salubrizare între Primărie și S.R.L. „Prest Energy”. Potrivit legii, astfel de contracte constituie un obiect al declarării, astfel Leahu urma să-și declare interesul în acivitatea companiei și mai cu seamă, însăși contractul semnat”, a declarat Vitalie Șalari în cadrul unei conferințe de presă.

Vitalie Șalari a mai adăugat că la data de 27 octombrie 2018 în adresa inspecției financiare prin subordinea Minsiterului Finanțelor a fost emisă o petiție care s-a soldat cu un control pentru perioada 01.01.2017 - 31.10.2017.

„În urma controlului de contrapunere s-a stabilit că S.R.L. „Prest Energy” a livrat comunei Băcioi servicii de amenjare mecanizată în valoare de 79 750 de lei, costul efectiv fiind 12 180 de lei. Potrivit concluziei din raportul privind rezultatele inspectării financiare tematicii efectuate la Primăria Băcioi, profitul obținut de „Prest Energy”, în urma executării contractului vizat în valoare de 80 de mii, a fost de 60 de mii de lei. A servit sursa de rambursare a împrumutului acordat de Mariana Borș propriei companii, bani din care de fapt a fost procurat utilaj tehnic pentru companie. Contractul, actele, facturile și ordinele de plată au fost semnate de către Ilie Leahu. Fiindu-i solicitate explicațiile de rigoare, domnul Ilie Leahu mi-a promis că va întreprinde măsurile necesare și va restitui suma de 60 de mii de lei, agajament despre care a uitat imediat după ce a trecut de filtrul riguros al Blocului ACUM”, a declarat Șalari.

De menționat că Ilie Leahu nu a comentat acuzațiile aduse.


Pub