NY Times: O unitate specială a GRU, însărcinată să destabilizeze Europa. Prima campanie a dus-o în R. Moldova

Serviciile secrete occidentale au descoperit recent un o unitate de elită din cadrul agenţiei ruse de informaţii militare, cunoscută ca Unitatea 29155, care a efectuat operaţiuni ce fac parte dintr-o campanie coordonată şi continuă de destabilizare a Europei timp de cel puțin un deceniu. Prima campanie de destabilizare a dus-o în Republica Moldova, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria şi apoi de o lovitură de stat în Muntenegru, scrie publicația americană New York Times.

Foto: Stratfor

Deși fiecare dintre operațiunile sus-numite au purtat amprentele serviciilor de informații rusești, autoritățile europene le-au văzut inițial ca fiind atacuri izolate și fără legături între ele, precizează NY Times.

Oficiali ai serviciilor de securitate din occident au ajuns acum la concluzia că aceste operațiuni, și, probabil, multe altele, fac parte dintr-o campanie coordonată și continuă de destabilizare a Europei, executată de o unitate de elită din cadrul sistemului de informații ruse, calificat în subversiune, sabotaj și asasinate.

Grupul, cunoscut sub numele de Unitatea 29155, a funcționat cel puțin un deceniu fără a fi descoperit. Oficiali ai serviciilor de securitate din patru țări occidentale au declarat că nu este clar cât de des este mobilizată unitatea și avertizează că este imposibil de știut despre următoarele ținte ale acesteia.

Scopul Unităţii 29155, despre care nu se ştia anterior, evidenţiază amploarea acţiunilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Occidentului, liderul de la Kremlin impunând o politică de „război hibrid”, un amestec de propagandă, atacuri cibernetice și dezinformări privind posibile conflicte militare, se arată în articol.

„Cred că am uitat cât de nemiloși pot fi rușii”, a declarat Peter Zwack, un ofițer de informații militare pensionat și fost atașat al apărării la Ambasada Statelor Unite la Moscova, pentru NY Times. Zwack a menționat, de asemenea, că nu știa de existența Unității 29155.

Nici purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, și nici Ministerul de Interne rus nu au comentat până la acest moment aceste informații.

Ascunsă în spatele zidurilor de beton ale centrului specializat de pregătire din estul Moscovei, unitatea se sub comanda agenţiei ruse de informaţii militare GRU, scrie NY Times. Deşi nu se ştie multe despre GRU, agenţiile de informaţii occidentale au început să aibă un tablou mai clar al acestei structuri, în ultimii ani. În lunile de dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016, oficiali americani spun că două unităţi ale GRU, cunoscute ca 26165 şi 74455, au spart serverele Comitetului Naţional Democrat şi e-mailurile lui Hilary Clinton, pentru ca apoi să publice comunicările interne.

Ofițerii de la unitatea 29155 au misiuni și în țările europene. Unii sunt veterani decorați ai celor mai sângeroase războaie duse de Rusia, inclusiv în Afganistan, Cecenia și Ucraina. Operațiunile lor sunt atât de secrete, conform evaluărilor efectuate de serviciile de informații occidentale, încât existența unității este cel mai probabil necunoscută chiar și de către ceilalți operativi GRU.

Echipa pare să fie o comunitate strâns unită. O fotografie din 2017 îl arată pe comandantul unităţii, Andrei V. Averianov, la nunta fiicei sale într-un costum gri și cu papion. Acesta pozează alături de colonelul Colonelul Anatoli Cepiga, unul dintre cei doi ofiţeri inculpaţi în Marea Britanie pentru otrăvirea fostului spion rus, Sergei Skripal.

Andrei V. Averyanov (stânga), este comandantul unității. Anatoli Cepiga (dreapta) a fost inculpat în Marea Britanie pentru otrăvirea lui Serghei Skripal / Sursa:NY Times

”Aceasta este o unitate a GRU care a fost activă de-a lungul anilor în Europa”, a declarat NYT, sub anonimat,unul dintre oficialii europeni pe securitate. „A fost o surpriză că ruşii, GRU, această unitate, s-au simţit liberi să conducă această activitate extrem de rea în ţările prietenoase. A fost un şoc”.

În grade variate, fiecare dintre cele patru operaţiuni legate de unitate au atras atenţia publicului, chiar dacă a durat până când autorităţile au confirmat că ar avea legătură între ele.

În 2015 dealerul de arme bulgar, Emilian Gebrev, a supraviețuit unui atac neurotoxic / Sursa:Nikolay Doychinov/Agence France-Presse — Getty Images

Agenţiile de informaţii din vest au identificat pentru prima oară unitatea după lovitura de stat eşuată din 2016 din Muntenegru, când doi ofițeri ai grupului au să-l asasineze pe prim-ministrul țării, în scopul acaparării clădirii Parlamentului. Un an mai târziu, Muntenegru s-a alăturat NATO.

Agenţiile de informaţii din vest au identificat pentru prima oară unitatea după lovitura de stat eşuată din 2016 din Muntenegru / Sursa:CreditSavo Prelevic/Agence France-Presse — Getty Images

Cu toate acestea, oficialii au început să înţeleagă agenda specifică a unităţii abia după otrăvirea lui Skripal, în martie 2018.

Deşi e o unitate de elită, se pare că bugetul alocat nu este foarte mare, iar agenţii împart de multe ori cazări ieftine pentru a face economii. Conform unor surse din Rusia, citate de NY Times, chiar și generalul Averianov locuiește într-o clădire din epoca sovietică, aflată la câteva blocuri de sediul unității și conduce un VAZ 21053 din 1996, un sedan fabricat de Rusia.


Pub