O insulă din Grecia a devenit prima din lume fără fumători

Mucurile de țigară sunt sursa numărul unu de deșeuri oceanice! Doar în ultimul deceniu cca 60 de milioane de chiștoace au fost colectate din apele lumii, potrivit unui studiu al „Ocean Conservancy”. Pentru a oferi o mână de ajutor planetei, insula grecească Astypalea a decis să interzică pe teritoriul ei fumatul țigărilor, devenind astfel prima insulă din lume cu plaje fără fum de țigară, anunță portalul grecesc Greek Reporter.

Foto: Greek Reporter

Decizia autorităților a fost luată după ce au constat că aproape toate plajele grecești suferă din cauza gunoaielor, inclusiv din cauza rămășițelor de țigări pe care le lasă în urmă fumătorii. Pentru ca plajele să rămână curate, în fiecare an, o echipă de voluntari din organizația nonprofit Ocean Conservancy le curăță. „O insulă fără fumători nu trebuie să fie rezultatul unor măsuri politice, dar trebuie să fie o decizie asumată atât de locuitori, cât și de turiști”, a afirmat președintele insulei.

Afiș despre fumatul interzi pe insula Astypalea / Sursa:Greek Reporter

Anunțul autorităților a câștigat rapid adepți în rândul localnicilor, tot mai mulți dintre ei devenind promotori ai ideii „Astypalea fără fumători”. Inițiativa este intens susținută și pe rețele de socializare, acolo unde părtașii utilizează și un hashtag propriu, #ASTYPALEASMOKEFREE (din engl. „Astypalea fără fum de țigară”), pentru a promova ideea curățării insulei de acest viciu periculos și de mucurile de țigări.

Mucuri de țigară aruncate pe plajă / Sursa:Greek Reporter

Toți deopotrivă încurajează turiștii să se lase de fumat și să practice mai mult sport, întrucât doar în acest mod vor putea deveni un element esențial al culturii insulei pe care nu se fumează.

Mucuri de țigară aruncate pe plajă / Sursa:Greek Reporter

Inițiativa locuitorilor este susținută de compania grecească Papastratos – brand sub care își comercializează produsele pe piața din Grecia compania Philip Morris International (PMI). Proiectul face parte din conceptul Smoke-Free Destinations („Destinații fără fum”), dezvoltat ca parte componentă a viziunii PMI pentru un viitor fără fum. Acestea sunt destinații care, mai întâi, au implementat cu succes certificarea Smoke-Free Culture. Ulterior, acestea oferă servicii și spații destinate fumătorilor adulți, care altfel ar continua să fumeze, permițându-le să afle mai multe despre produsele cu tutun încălzit (heated tobacco). Un astfel de produs este IQOS, dispozitivul care încălzește tutunul și care poate fi folosit în spațiile special amenajate din aceste destinații, devenite astfel spații fără fum de țigară.


Pub