Femeile pentru curățenia în satul Goian sau Cum mica insulă de pe Nistru este îngrijită de locuitorii săi

Locuitorii satului Goian, raionul Dubăsari, își doresc ca la ei acasă să fie mereu curat. Locul în care trăiesc a rămas, și până astăzi, o zonă pitorească, fiind o insulă scăldată de râurile Nistru și Iagorlâc.

Foto: www.fotoprogres.com

Satul Goian nu are un poligon dedicat, înregistrat oficial și pregătit tehnic pentru depozitarea gunoaielor. Sătenii sunt nevoiți să ducă, pe cont propriu, gunoiul în satul învecinat, care se află la 12 km distanță. Dacă unii locuitori mai au posibilitatea de a transporta deșeurile cu automobilele, atunci cei fără și oamenii mai în vârstă se confruntă cu o adevărată problemă. Prin urmare, deșeurile se aruncă peste tot, cel mai des pe albiile râului, iar acestea nimeresc în apă și se scurg în jos de-a lungul râului. Astfel apa se murdărește și se infectează mereu din cauza deșeurilor.

În ultimii ani, indiferența unor rezidenți, a vizitatorilor satului și obiceiul negativ de a lăsa reziduurile la întâmplare, au început să îngrijoreze tot mai mult un grup de femei din sat. Femeile au identificat gunoiul, ca fiind o problemă majoră pentru mediul înconjurător din Goian, dar și pentru sănătatea localnicilor. Acestea au inițiat un proiect ecologic: „Femei PENTRU curățenia în sat”, implementat cu suportul financiar al Fundației Est-Europene. Acest proiect face parte din planul de activități al organizației „Medici pentru ecologie” din orașul Dubăsari. În cadrul proiectului, femeile și-au propus să construiască o platformă, unde va fi colectat tot gunoiul și, care va fi îngrădită, astfel încât deșeurile să nu zboare în toate părțile și să nu polueze solul și râul.

Goian / Sursa:www.fotoprogres.com

Fiind preocupate de colectarea și evacuarea gunoiului, care se acumula pe perimetrul drumurilor, pe malurile celor două râuri și chiar pe teritoriul rezervației științifice „Iagorlâc”, femeile au decis să-și unească forțele și să apeleze la ajutor pentru a-și putea implementa ideea și a menține satul de baștină curat.

Astăzi, în satul Goian, fiecărui locuitor îi pasă de mediul în care trăiește și este responsabil în procesul de colectare a gunoiul și depozitare a acestuia în locul special construit. Coordonatoarele proiectului: Elena Stepanova și Leonora Poeta sunt femeile care au pus pe roate proiectul și au îndrumat localnicii să fie activi și responsabili față de mediul înconjurător și față de propria sănătate. Totuși, succesul proiectului se datorează tuturor femeilor care s-au implicat și au informat corect locuitorii despre importanța colectării gunoiului.

Goian / Sursa:www.fotoprogres.com

Elena Stepanova, Președintele Organizației „Medicii pentru Ecologie”ne relatează cât de popular a devenit procesul de colectare a gunoiului și ce cred oamenii despre sortarea deșeurilor: „Oamenii din sat s-au acomodat greu cu ideea de a strânge deșeurile într-un singur loc, comun pentru toți. A fost dificil la început, unii erau pentru, alții contra, cineva dorea să existe o mașină specială în sat, care să colecteze deșeurile de la fiecare ogradă în parte. Satul nostru este unul mai special, sunt multe case în care locuiesc bătrâni, care nu sunt gata să plătească pentru ca gunoiul să fie colectat și mai sunt și multe case de vară unde oamenii vin doar pe timpul verii, pentru câteva zile, iar ei își duc singuri gunoiul. Trebuie să fim mai mulți ca să putem face o asemenea investiție. Până când, acesta este primul pas - să strângem colectiv gunoiul de la gospodării. Acum, noi asigurăm satul Goian cu o mașină specială care evacuează gunoiul din locul special de colectare și îl duce pe poligonul pentru deșeuri.

Pe parcursul proiectul, au fost atrași și alți oameni care au dorit să se alăture inițiativei, oameni din Chișinău, care vor contribuie la dezvoltarea acestui proiect și care au înțeles importanța colectării gunoiului și a protejării mediului înconjurător. Există și ideea de a sorta gunoiul, doar că pentru aceasta sunt necesare resurse financiare suplimentare.

Leonora Poetaexplică cât de important este acest proiect pentru locuitori: „Așa cum noi suntem singura insulă de acest gen de pe ambele maluri ale Nistrului, și din 1988 ținem sub supraveghere rezervația științifică „Iagorlâc”, pentru noi este foarte important acest proiect și apreciem foarte mult ajutorul finanțatorilor, deoarece ne-a oferit un sprijin mare în realizarea ideii noastre pentru satul Goian. Sunt foarte recunoscătoare tuturor femeilor care s-au implicat de la începutul proiectului și care ne-au ajutat să informăm localnicii despre ideea noastră. Nu a fost ușor de la început. Noi înțelegeam că este un pas important pentru fiecare dintre noi și pentru mediul nostru înconjurător.

Goian / Sursa:www.fotoprogres.com

Tatiana Pleșca, directoarea Școlii din satul Goianne povestește:„Când am văzut cu ochii noștri că proiectul poate fi realizat, am înțeles că trebuie să depunem și mai mult efort, să mergem înainte, să comunicăm și să informăm fiecare locuitor al satului Goian. În continuare, dorim să punem afișe informative în locurile aglomerate, cum ar fi la poștă, la școală, la piață, pentru ca oamenii să înțeleagă cu ce ne ocupăm și ce ne dorim să facem pentru sat. Iar eu, cu mare drag, voi explica totul și voi răspunde la întrebările oamenilor. Împreună cu toate femeile am fost și la un seminar în orașul Bender, unde ne-am informat și am aflat lucruri noi despre colectarea și sortarea deșeurilor. Totodată, școala noastră participă activ la diverse activități și concursuri ecologice, cum ar fi acțiunea de salubritate „Malul curat”, care se organizează în fiecare an. Participăm la concursuri, „Cea mai curată ogradă”, elevii curăță și amenajează ograda școlii. Tot la noi la școală, avem și un cerc ecologic, avem o profesoară care se ocupă cu tinerii pe temele ecologice, cum să aibă grijă de mediul înconjurător și multe altele.”

Nina Pădureț, locuitoarea satului Goian, ne relatează: „Îmi place că s-a format o astfel de inițiativă, este foarte binevenită pentru satul nostru și pentru natura pe care o avem aici și pe care trebuie s-o ocrotim. De exemplu, împreună cu directoarea Casei de Cultură, am întreprins o acțiune mai creativă pentru locuitorii satului nostru. Am ales o stradă din sat și am decis, că în fiecare an aceasta să fie curățată și amenajată cât mai frumos de către oameni. Să vedeți cu câtă bucurie fac acest lucru, în fiecare an ne bucurăm de ceea ce vedem. Dorim ca mesajul nostru să ajungă la inimile oamenilor și ei să înțeleagă importanța colectării gunoiului.

Goian / Sursa:www.fotoprogres.com

Activiștii organizației „Medici pentru ecologie” sunt recunoscători pentru suportul oferit de donatori și se mândresc cu faptul că proiectul a fost apreciat și a avut șansa de a fi realizat. „Nu ne oprim doar aici, dorim să mergem mai departe, dorim să informăm și mai multă lume despre cât de necesar este procesul de colectare a deșeurilor. Dorim să ocrotim satul nostru și natura care ne înconjoară.”, ne spune cu entuziasm Elena Stepanova.

Datorită acestui proiect, care vine dintr-o idee comună, aproape de sufletele oamenilor, s-a înțeles că lucrurile bune și frumoase se pot face doar prin muncă comună, responsabilitate și dorință.

Inițiativa „Femeile sunt PENTRU curățenia în sat” a organizației „Medicii pentru ecologie” face parte din programul de granturi sociale în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere - construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului", implementat de Fundația Est-Europeană din resursele financiare ale Uniunii Europene și Suediei.

Goian / Sursa:www.fotoprogres.com
Colaj / Sursa:Colaj


// console.log('no ads situation')