Ghid de călătorie în Tbilisi: Vin gustos, băi de sulf, churchkhela și mănăstiri

PE SCURT

Natasha, autoarea blogului de călătorii thebohochica.com a fost în Tbilisi unde a încercat vinurile georgiene, churchkhela, khinkali, a vizitat Orașul Vechi și a avut diferite acitvități. Tânăra a povestit experiența ei și are câteva recomandări.

PE LUNG

Descoperiți orașul vechi 

Orașul vechi din Tbilisi începe în jurul băilor de sulf din Abanotubani, sub ruinele istorice ale Cetății Narikala și continuă până la Piața Libertății. Printre străzile sale labirintice sunt ascunse monumente, biserici, o moschee, muzee, cafenele, case din secolul al XIX-lea și clădiri cu găuri goale în fațadele lor care au propriile lor povești.

Orașul vechi al orașului Tbilisi este cu adevărat unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Tbilisi.

Puteți petrece cu ușurință o zi relaxantă plimbându-vă prin orașul vechi și oprindu-vă să vă odihniți lângă râu sau la una dintre numeroasele cafenele pitorești. Catedrala Sioni, Biserica Anchiskhati, Piața Erekle, Teatrul Gabriadze (și turnul său de ceas bizar), Biserica Metekhi și Podul Păcii sunt doar câteva dintre atracțiile și obiectivele turistice din Tbilisi. În mod alternativ, puteți face, de asemenea, un tur cu autobuzul în jurul principalelor obiective turistice din timpul liber, sau o plimbare cu barca pe râu.

Enlarge

4-1

Foto: Lucia Tăut

Urcați cu telecabina spre Cetatea Narikala

Îndreptați-vă peste râul Metekhi în aceeași parte cu stația de metrou Avlabari și mergeți cu telecabina din Rike Park până la Cetatea Narikala. Înainte de a vă îndrepta pentru a explora ruinele, mergeți la Kartlis Deda, statuia Mamei Georgiei de 20 de metri înălțime, care a fost ridicată în 1958 și reprezintă un paznic pentru Tblisi, având o ceașcă de vin într-o mână și o sabie pentru dușmani în alta.

Enlarge

5-1
Cetatea Narikala

Foto: Lucia Tăut

Cetatea Narikala datează din secolul al IV-lea cu o mare parte de construcție făcută de arabi în secolele VII și VIII. O mare parte din pagubele aduse cetății provin din explozia din 1827 a munițiilor ruse stocate aici. În interiorul complexului, Biserica Sf. Nicolae datează din secolul al XII-lea și a fost reconstruită în 1996. Zidurile cetății oferă vederi panoramice asupra Tbilisi.

Grădinile Botanice

La întoarcerea de la Cetatea Narikala, îndreptați-vă spre Grădinile Botanice luxuriante, precum un sanctuar, completate cu o cascadă, bălți și un pod fotogenic. Aceste grădini au fost anterior grădinile regale ale orașului.

Enlarge

2613acbfe3f1272cabb8e46f4a4c2d2f
Grădinile Botanice

Înmuiați-vă într-o baie de sulf

Băile tradiționale de sulf din Tbilisi sunt situate în zona Abanotubani din Orașul Vechi și cu cupole din cărămidă. Sunt cu siguranță unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Tbilisi, atât pentru semnificația lor istorică, cât și pentru experiența locală. Urmați pur și simplu mirosul de ouă putrede când călătoriți în orașul vechi al Tbilisi. Orașul este situat pe izvoare termale sulfuroase și își ia numele de la ele, Tbili- adică cald.

Enlarge

3-2
Băile de sulf din Tbilisi

Foto: Lucia Tăut

Drama, Teatrul și Opera

Tbilisi are o scenă de teatru, arte și operă plină de viață, iar dacă doriți să depășiți experiența turistică, merită să vă faceți timp și să planificați în avans, astfel încât să puteți vedea partea culturală a orașului.

Teatrul Național de Operă și Balet din Tbilisi, pe Bulevardul Rustaveli, este un punct de atracție de văzut, cu arhitectura neo-maură și a fost fondată în 1851, fiind una dintre cele mai vechi case de operă din regiune.

Enlarge

Rustaveli_National_Theater_in_Georgia_Europe_built_19th_century_in_Rococo_style
Teatrul Rustaveli

Faceți o degustare de vinuri la Tbilisi

Georgia este locul de naștere al vinului. Dacă sunteți un băutor de vin care călătorește la Tbilisi, vinul local ar trebui să fie pe lista de dorințe.

Mergeți la magazinul de vinuri de pe strada Kote Aphkhazi din Tbilisi pentru o degustare gratuită de vinuri și pentru a cumpăra sticle de vinuri excelente de la micii producători independenți.

Desigur, dacă ai o zi în plus, îndreaptă-te la o oră distanță spre Signaghi, în regiunea viticolă din Kakheti, pentru a vizita diferite vinării și a face degustări de vinuri în afara orașului.

Enlarge

71644336_2397984497111552_8125764346606256128_n
Vedere panoramică a orașului Tbilisi

Foto: Lucia Tăut

Urmăriți un spectacol la cină în Tbilisi

Dacă ești prima oară la Tbilisi, trebuie să vedeți un spectacol cu dansuri tradiționale și muzică la cină. Există multe restaurante din Tbilisi care oferă cină cu un spectacol tradițional. Bloggera recomandă restaurantul The Shadow of Metekhi. Rezervările sunt esențiale și se recomandă cu patru până la cinci zile înainte.

Enlarge

georgian-churchkhela-min-1
Churchkhela, desert tradițional georgian

Foto: georgiastartshere.com

Faceți o excursie de o zi în afara Tbilisi

Dacă vizitați doar un weekend sau câteva zile, vă recomand cu mare drag să faceți una sau mai multe excursii de o zi în afara Tbilisi. Există câteva peisaje uimitoare, mănăstiri fascinante și o regiune viticolă incredibilă, la o scurtă distanță de Tbilisi, care pot fi vizitate cu ușurință într-o excursie de o zi.

Tânăra recomandă să gustați vinul din Kakheti și să vedeți orașul dragostei Sighnaghi, mănăstirea David Gareji.

Dacă nu aveți suficient timp pentru a vizita regiunea montană Svaneti, faceți cu siguranță o excursie de o zi la Kazbegi, pentru a vedea munții îmbrăcați în zăpadă și pentru a vă bucura de priveliști fantastice asupra Muntelui Kazbeg, parapanta și vizitați stațiunea de schi din Gudauri în timpul iernii.

O excursie de o zi la Mtskheta și Catedrala Svetitskhoveli este una dintre cele mai populare excursii de o zi.

Puteți vizita, de asemenea, Peșterile Prometeu, Catedrala Bagrati din secolul al XI-lea și mănăstirea Gelati într-o excursie de o zi.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.