Parlamentul European a anunțat finaliștii pentru Premiul Saharov

by D M
Distribuiti mai departe...

Marielle Franco, Căpetenia Raoni, Claudelice Silva dos Santos, The Restorers şi Ilham Tohti sunt finaliştii pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire pe 2019.

Finaliştii au fost aleşi de membrii comisiilor pentru afaceri externe (AFET) şi dezvoltare (DEVE) ale Parlamentului European.

Laureatul Premiului Saharov va fi selectat pe 24 octombrie, iar ceremonia de acordare va avea loc în Strasbourg, pe 18 decembrie.

În 2018, premiul a fost acordat regizorului ucrainean Oleg Senţov.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual şi în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European. Este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul, numit în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European.

Nominalizările pentru acest premiu pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de cel puţin 40 de eurodeputaţi.

Marielle Franco, o activistă politică şi pentru drepturile omului braziliană a fost ucisă cu brutalitate în martie 2018.

Căpetenia Raoni, o personalitate emblematică a luptei contra despăduririlor din regiunea amazoniană, este unul dintre principalii lideri ai comunităţii etnice Kayapo, care trăieşte în centrul Amazoniei.

Claudelice Silva dos Santos, ecologistă şi apărătoare a drepturilor omului din Brazilia, a devenit activistă după uciderea brutală a fratelui şi a cumnatei ei pentru eforturile lor de a combate despăduririle din Amazonia.

The Restorers este un grup de cinci studenţi din Kenya care au dezvoltat i-Cut, o aplicaţie care vine în ajutorul fetelor supuse mutilării genitale (FGM).

Ilham Tohti este un economist care luptă pentru drepturile minorităţii etnice uigure din China, susţinând implementarea legilor privind autonomia regională în această ţară. În 2014, a fost condamnată la închisoare pe viaţă pentru acuzaţii legate de separatism. În pofida acestei condamnări, el a rămas o voce a moderaţiei şi reconcilierii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...