image
Sursa foto: foto simbol

Apa de pe Marte s-a evaporat acum 3,5 miliarde de ani; Blestemul care a lovit Planeta Roșie

Apa de pe Marte s-a evaporat în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, în urma unor schimbări climatice globale, se arată într-un studiu publicat azi de Nature Geoscience. Apa care se afla din abundență pe Planeta Roșie a dispărut în urma a ceea ce pare a fi un fenomen secular de uscare, pornit după ce câmpul magnetic a fost distrus de vântul solar. Oamenii de știință vorbesc însă și despre un ”blestem” care a lovit Marte.

Apa din lacurile, râurile și vastul ocean despre care se crede că ocupa cea mai mare parte din câmpiile aflate în nordul planetei Marte s-a evaporat în urmă cu 3,5 miliarde de ani. A fost parte a unui proces început cu 700 de milioane de ani mai devereme, când câmpul magnetic al Planetei Roșii a fost distrus de vântul solar.

Marte a pierdut aerul din atmosferă, iar apa s-a evaporat treptat. Date colectate de roverul american Curiosity din craterul Gale, format acum 3,5 miliarde de ani, a relevat existența unor cantități însemnate de săruri sulfatate, rezultate în urma procesului de evaporare a apei.

Atmosfera de pe Marte, doar 1% din densitatea celei de pe Pământ

Această perioadă poate fi parte a unui ciclu normal de fluctuații atmosferice pe Marte, arată studiul, schimbări climatice cauzate de modificări recurente ale parametrilor orbitali ai înclinării axei planetei.

Marte a fost în vremuri preistorice o planetă pe care apa exista din abundență. Lucrurile au început însă se schimbe acum 4,2 miliarde de ani, când Planeta Roșie și-a pierdut câmpul magnetic, care o proteja de particulele aduse de vântul solar.

Fluxul de particule de la Soare au continuat să bombardeze planeta, iar cu 3,7 miliarde de ani în urmă Marte a pierdut atmosfera de aer, devenind mult mai rece și mai uscată. Acum, atmosfera de pe Marte mai are doar 1% din densitatea atmosferei de pe Pământ.

Oamenii de știință invocă și un ”blestem” care a lovit Marte, în realitate un ciclu climateric care face ca pe Planeta Roșie să alterneze epocile de ariditate extremă cu cele în care apa există din abundență. Astfel, Marte ar putea deveni din nou locuibilă, dacă axa sa de rotație sau orbita sa se vor modifica din nou.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: