/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ ”Educați cu pumnul”: Specialiștii spun că agresiunea față de copii este legată de traumele psihologice ale adulților

missing
08 octombrie 2019, ora 22:37

În timp ce Scoția, în premieră, le interzice părinților, prin lege, să-și bată copiii, în familiile din Republica Moldova încă se mai practică educația cu pumnul. Grav este că violența față de cei mici este practicată și în școli sau grădinițe. Experții locali afirmă că numărul cazurilor de agresare a copiilor crește încontinuu, anul trecut fiind înregistrate oficial 5000 de cazuri. O confirmă și noutățile din ultima perioadă. O fetiță a fost bătută până la sânge într-o familie adoptivă, la Călărași, iar ieri opinia publică a fost șocată să afle cum educă o învățătoare copiii din clasa a I-a, la un liceu privat din capitală.

La o lună de la aceste imagini tulburătoare, un reprezentant de la centrul de plasament din Călărași, unde a ajuns fetița bătută și cele trei surori ale ei, a declarat pentru TV8 că fetele au fost luate pe 13 septembrie. Ele ar fi ajuns la Chișinău, fiind îngrijite de o rudă. Poliția locală a declarat că nimeni, deocamdată, nu a fost pedepsit, iar investigațiile continuă. Iar ieri, un caz de violență verbală față de copii a fost surprins într-un liceu privat din capitală. O învățătoare de clasele primare a fost înregistrată, pe ascuns, în timp ce țipa și amenința copiii de 7 ani.

Profesoara a fost eliberată din funcție și riscă acum să fie cercetată penal de procuratură pentru tratament inuman. Iar ministrul Educației a declarat că femeia trebuie dată afară din sistem, fără dreptul de reangajare. Unii părinți s-au adresat și la Centrul de Prevenire a Abuzului față de Copii. Experții de aici spun că recuperarea unui singur minor costă de la 4000 de lei, bani care ar trebui plătiți de administrația școlii.

”Toți angajații unei instituții sunt responsabili de asigurarea unui mediu protector. Aici nu pot fi scuze. Iar legislația este destul de drastică, doar că nu este cunoscută atât de mult de cadrele didactice”, a declarat Daniela Sâmboteanu, președinta CNPAC.

Numărul cazurilor de abuz față de copii crește cu câte 1000 pe an, în ultimul timp. De exemplu, în 2018 au fost peste 5000 la număr.

”Toleranța față de acest fenomen scade. Avem destul de multă lume, care știe că a lovi copilul, a-l disciplina fizic este un abuz. Totodată, ei continuă acest comportament. Numărul acestor cazuri este mult mai mare. În unele cazuri chiar și înzecit”, a mai spus Sâmboteanu.

Specialiștii consideră că agresiunea față de copii este legată de traumele psihologice ale adulților și nu de comportamentul copiilor.

”Persoanele adulte, inclusiv cadrele didactice, preiau un stil agresiv, autoritar față de copii atunci când nu au încredere în sine și nu pot ține copiii sub control”, a explicat psihologul Ecaterina Moga.

Iar părinții și bunicii cu care am discutat în stradă spun că încearcă să-i domolească pe copii, fără agresiune.

”Cel mai bine e ca copilul să te înțeleagă. Înțelegerea, armonia. Totul pornește din familie. Cu vărguța, cu cureaua nu. Și totuși e benefic”.

”Copilul face totul inconștient. Face totul din cauza egoismului său și să crezi că nu înțelege e cel mai ușor. – Și dacă strigați, ajută? –Uneori”.

”Pe unde mai greșeau, dar au crescut. –A ajutat metoda asta? –A ajutat când nu ascultau, dar este și acum la cei mici”.

Potrivit Unicef Moldova, aproximativ 75 la sută dintre copiii din țara noastră au fost supuşi unor forme de violenţă fizică și psihologică cel puțin odată în viață. Pentru a reduce numărul minorilor agresați, în țări precum Japonia sau Scoția, recent a fost modificat cadrul legal, astfel că abuzarea copiilor este percepută ca o infracțiune gravă, aparte de pedeapsa corporală față de adulți. O astfel de lege a fost adoptată până acum în 58 de state din lume.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram