Irina Vlah: Clasa politică de la Chișinău nu este pregătită pentru un dialog constructiv cu Găgăuzia

Șefa autonomiei găgăuze se declară nemulțumită de faptul că, în cadrul ultimei sesiuni a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, trei deputați moldoveni au votat împotriva unui apel al delegației turcești de a include în raportul privind funcționarea instituțiilor democratice din Moldova îndemnul în adresa autorităților moldovenești de a lua în considerare imediat „pachetul găgăuz” al inițiativelor legislative propuse în Parlament încă în anul 2017.

Foto: UNIMEDIA

În context, Irina Vlah a scris, pe pagina sa de socializare, că votul celor trei membri ai delegației moldovenești la APCE demonstrează că „clasa politică de la Chișinău nu este pregătită pentru un dialog constructiv cu Găgăuzia și continuă să ia în considerare regiunea prin prisma potențialelor amenințări, nu prin oportunități”.

Șefa UnitățiiTeritoriale Autonome a făcut un apel către toți membrii Parlamentului și aparte către președinții fracțiunilor parlamentare: „Stimați membri ai Parlamentului, Găgăuzia este o autonomie a oportunităților, nu a amenințărilor!!! Considerăm că Găgăuzia este parte integră a Republicii Moldova, asigurăm stabilitatea politică a regiunii, suntem întotdeauna deschiși pentru dialog și, fără echivoc, ne direcționăm toate forțele și capacitățile către dezvoltarea economică a autonomiei noastre. Vreau să subliniez separat că, obiectivul nostru principal este implementarea integrală a Legii „privind statutul juridic special al Găgăuziei”, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 1994”.

Menționăm că la ultima ședință a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a fost audiat un raport privind funcționarea instituțiilor democratice din Republica Moldova. În cadrul dezbaterilor, delegația turcă a propus completarea documentului final cu un apel către autoritățile Republicii Moldova, să ia în considerare imediat „pachetul găgăuz” de inițiative legislative înaintate Parlamentului în 2017, bazate pe activitatea unui grup comun de experți internaționali, deputați ai Parlamentului și Adunării Naționale. Deputații moldoveni Doina German (PAS), Inga Grigoriu (platforma DA) și Andrian Candu (PDM) au votat împotrivă.

Irina Vlah / Sursa:facebook.com/irina.vlah
Irina Vlah / Sursa:facebook.com/irina.vlah


Pub