„Plămânii” care ard. Pământul pierde 20% din sursa sa de oxigen

PE SCURT

Pământul este pe cale să-și piardă o parte din plămânii săi. Este vorba de Pădurile Amazoniene care produc 20 la sută din oxigen. Însă, în această vară, pădurile au fost mistuite de peste 75 de mii de incendii. Ceea ce reprezintă cu 83 la sută mai multe incendii comparativ cu anul trecut. 

Cine se face vinovat de aceste incendii și ce ar putea urma? La aceste întrebări încearcă să găsească răspuns întreaga populație și conducătorii mai multor țări de influență.

PE LUNG

Incendiile din această vară au mistuit cea mai mare parte a Pădurii Amazoniene. De fapt, Amazonia ia foc în fiecare an, însă, în acest an incendiile au fost mai multe ca niciodată, 75 de mii. Mai mulți experți susțin că aceste incendii sunt rezultatul despăduririlor care sunt făcute cu acordul președintelui brazilian Jair Bolsonaro. De când a ajuns la conducere, la sfârșitul anului 2018, Pădurea Amazoniană a pierdut aproape 3 500 de kilometri pătrați de pădure, cu patruzeci de procente mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă.

Omul de știință Alberto Setzer a declarat pentru jurnaliștii de la CNN că „99% din incendii au fost provocate de om, fie intenționat sau din greșeală. Oamenii dau foc la pădure, ca ulterior, să folosească aceste pământuri în agricultură sau în industrie”. 

Pe parcursul ultimilor decenii, din cauza așezărilor umane, Pădurea s-a micșorat considerabil. Până în anii 60, accesul în pădure era interzis, iar aceasta a rămas practic intactă. Însă, după anii 60 s-au construit ferme, iar cultivarea pământului a dus la defrișarea unor porțiuni mari din pădure. În perioada 1991-2000, Pădurea Amazoniană a pierdut între 415.000 și 587.000 de kilometri pătrați. Ulterior, în fiecare an sunt defrișați peste 22.400 de kilometri pătrați din Pădure. 

Se pare că aceste cifre nu sperie autoritățile braziliene, care plănuiesc să permită tăierea pădurilor pentru a face loc exploatărilor industriale și de minerit, proiectelor de infrastructură sau pentru extinderea zonelor agricole.

Țările din G7, organizație formată din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, au decis alocarea a 20 de milioane de dolari pentru salvarea Pădurii Amazoniene, iar cea mai mare parte din această sumă a fost alocată stingerii incendiilor de vegetație. Asta în pofida faptului că președintele brazilian afirmă că Pădurile Amazoniei aparțin Braziliei și incendiile trebuie să-i preocupe doar pe brazilieni.

Pădurea Amazoniană este o pădure umedă de foioase având o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați. Pădurile ocupă 43% din suprafața Americii de Sud și găzduiesc aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine și 30 – 50% din fauna și flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 țări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) și Peru (13%).

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.