Un acord semnat de autoritățile ucrainene stârnește nemulțumire printre cetățeni
Externe 8 octombrie 2019, 22:34 | 1028

Creste numarul ucrainenilor care critica planul autoritatilor de la Kiev de a permite organizarea alegerilor locale in regiunile separatiste din estul tarii. Un acord in acest sens a fost semnat recent la Minsk. Multi ucraineni vad insa hotararea ca pe o capitulare in fata Rusiei si au iesit in strada pentru a-si exprima dezacordul.

Nemulțumirile în rândul ucrainenilor au apărut după ce reprezentanţii trimişi de Kiev, Moscova, separatiștii pro-ruși şi OSCE au semnat, la Minsk, un acord cunoscut sub denumirea de „Formula Steinmeier”, propusă de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Documentul prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas prin desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă. Decizia Kievului de a accepta o astfel de formulă a generat proteste la Kiev, organizate de opoziție.

Kievul insistă însă că scrutinul se va ține doar în anumite condiții. Potrivit președintelui Vladimir Zelenski, alegerile vor fi organizate numai în baza legislației ucrainene și numai după ce Rusia își retrage trupele, iar Kievul reia controlul asupra graniței estice. Cât despre statutul special de autoguvernare, acesta ar urma să fie oferit doar dacă alegerile din Donețk și Lugansk vor fi considerate libere și corecte de OSCE. De partea cealaltă, Moscova a salutat semnarea noului acord la Minsk, dar nu a venit cu o reacție la cererea președintelui Zelenski de retragere a trupelor rusești și revenirea graniței estice sub controlul Kievului. Subiectul ar urma să fie discutat în cadrul unui summit la care, potrivit lui Vladimir Zelenski, ar urma să participe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Emmanuel Macron. Data la care ar urma să aibă loc reuniunea nu a fost deocamdată anunțată. 

Opinia ta contează. Comentează!