A fost lansat un ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere frigorifice
Social 8 octombrie 2019, 22:37 | 910

Fructele crescute in Republica Moldova ar putea cuceri noi piete din strainatate. Asta daca producatorii agricoli de aici vor tine cont de o serie de recomandari incluse intr-un ghid intocmit cu sprijinul financiar al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala si lansat astazi in satul Bucovat, raionul Straseni. Autorii manualului spun ca fermierii vor gasi mai multe sfaturi care ii vor ajuta sa transporte fructele peste mari si tari, iar acestea vor fi la fel de proaspete ca si cum ar fi chiar atunci culese.

Câțiva producători care dețin 100 de hectare de livezi de meri și cireși au acumulat experiență și ştiu cum să câştige încrederea clienţilor din ţările îndepărtate.

Pentru ca fructele să fie competitive în străinătate, acestea trebuie să corespundă unor cerințe, pe care specialiștii le-au explicat pe larg în ghid.

O altă firmă agricolă, care cultivă și vinde mere de 25 de ani, este dotată cu toate utilajele necesare pentru a exporta fructe de calitate. Conducerea companiei a adus în acest an mai mulți muncitori din Uzbekistan pentru că aici există o criză de brațe de muncă în agricultură. Anul trecut, întreprinderea a reușit să exporte, pe cale maritimă, în Bangladeș opt containere cu fructe. Unele aspecte din procesul de livrare îi sunt însă neclare producătorului.

Fructele sunt transportate pe mare în containere frigorifice speciale. Dacă sunt respectate toate cerințele, ele ajung cu bine la destinație chiar și după 40 de zile.

Odată ce vor fi respectate toate recomandările din ghid, producătorii agricoli din Republica Moldova ar putea să aibă tot mai multe solicitări pe piețele internaționale, spun autorii acestuia.

Elaborarea manualului de bune practici privind exportul fructelor proaspete în containere frigorifice a fost posibilă datorită sprijinului financiar al USAID, în cadrul proiectului „Agricultura performantă în Moldova”. 

Opinia ta contează. Comentează!