12:17:11 16.04.2024
Stiri

Reforma justiției, rezumată la MAJORAREA de salarii în ultimii ani: Avem cele mai mari cheltuieli pentru judecători din Europa și cel mai mare număr de procurori pe cap de locuitor

Social 08.10.2019 09:29 Vizualizări1611 Autor: Ziarul National
Reforma justiției, rezumată la MAJORAREA de salarii în ultimii ani: Avem cele mai mari cheltuieli pentru judecători din Europa și cel mai mare număr de procurori pe cap de locuitor


R. Moldova a alocat în anul trecut 1,5% din toate cheltuielile pentru sistemul judecătoresc, media în țările-membre ale Consiliului Europei fiind de 0,9%, avem cel mai mare număr de procurori pe cap de locuitor din Europa și de 2,3 ori mai puțini avocați per capita decât statele din Occident.

Datele se conțin în analiza „Justiția din Republica Moldova în cifre – o privire comparativă”, efectuată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care prezintă o comparație a justiției din Republica Moldova cu cea din 10 țări din fostul lagăr socialist, precum și cu media a 45 de țări membre ale CoE.

Potrivit sursei, în anul 2016, Republica Moldova aloca justiției 8 euro pe cap de locuitor, fiind republica cu cea mai mică sumă alocată acestui domeniu. În 2018, suma s-a dublat, până la 17 euro pe cap de locuitor, ceea ce era de 3,5 ori mai puțin decât media țărilor Consiliului Europei. Cu toate acestea, ponderea bugetului alocat justiției în bugetul de stat, în 2018, era una foarte ridicată, constituind 1,5% din toate cheltuielile.

Autorii analizei au constatat că grosul majorărilor bugetare alocate justiției în ultimii ani a fost canalizat pentru creșterea salariilor judecătorilor și procurorilor. Deși salariile au fost majorate esențial, în 2018 judecătorii și procurorii la început de carieră în Republica Moldova primeau de trei ori mai puțin decât salariul mediu în țările CoE. În același timp, raportat la salariul mediu pe republică, salariul judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova este aproape de media țărilor CoE.

În R. Moldova avem 14,7 judecători activi la 100 000 de locuitori, sub media țărilor membre ale CoE, unde această cifră este de 21,5 judecători. Cu toate acestea, numărul cauzelor examinate de judecătorii din Republica Moldova este cu cel puțin 30% mai mic decât media țărilor membre ale CoE.

Aceeași analiză arată că republica noastră se află printre țările cu cel mai mare număr de procurori pe cap de locuitor, cifra fiind de două ori mai mare decât media țărilor CoE. Numărul funcțiilor de procuror din Republica Moldova, 720, este cu 43% mai mare decât numărul funcțiilor de judecător - 504. În țările cu o democrație avansată, numărul judecătorilor este mai mare decât numărul procurorilor.

Totodată, numărul avocaților activi din Republica Moldova pe cap de locuitor este de 2,3 ori mai mic decât media țărilor CoE. Acesta pare să fie determinat, în principal, de posibilitatea limitată a populației de a plăti pentru serviciile lor și atenția limitată acordată de justiție argumentelor avocaților.

Experții CRJM au mai calculat faptul că, în medie, cauzele în Republica Moldova sunt examinate de aproape trei ori mai rapid decât în țările membre ale CoE - 259 de zile față de 735 de zile. Viteza examinării cauzelor are un preț – calitatea redusă a actului de justiție, fapt confirmat implicit de numărul mare de condamnări ale Republici Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Republica Moldova este printre țările în care justiția se face cel mai repede, după Azerbaidjan și Federația Rusă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md