image
Sursa foto: orheiland.md

Primăria Orhei plătește milioane de lei pentru întreținerea afacerii lui Șor

Primăria Orhei platește milioane de lei pentru întreținerea parcului de distracții „Orhei Land”, afacere inițiată de Ilan Șor. Cel puțin asta spune consilierul PPDA Vladimir Gurduza, care a prezentat niște facturi. De cealaltă parte, reprezentanții primăriei spun că nu poate fi vorba despre irosirea resurselor administrative, pentru că acești bani se achită pentru iluminatul stradal, iar parcul de distracții este un loc public și nu pot să stingă lumina doar pentru că acolo se află Orhei Land. Cazul este investigat de poliția Orhei.

În iunie 2018, Ilan Șor anunța lumea întreagă despre deschiderea parcului „Orhei Land” pe o suprafață de 20 de mii de metri pătrați, cu tobogane din cele mai dorite, terenuri de joacă pentru copii, cu havuz pe note muzicale, care nu se oprește nici noaptea și cu terase pentru adulți.

Șor nu a anunțat însă niciodată câți bani a cheltuit pentru construcția parcului. Tot ce a spunea, era că proiectul este finanțat de organizația „Pentru Orhei”, de Fondul Miron Șor și că anumite firme, inclusiv cele care aparțin familie, au investit proprii bani. În plus, a anunțat că vizitatorii se vor bucura de toate serviciile fără să achite vreun bănuț.

Șor nu a spus nici cine suportă cheltuielile de întreținere a parcului. Jurnal TV a intrat în posesia unor facturi, prezentate de consilierul raional PPDA, Vladimir Gurduza, potrivit cărora, pentru energie electrică sunt folosite resursele administrative, adică pentru asta plătește anume primăria Orhei.

Astfel, pentru energia electrică consumată, primăria Orhei a plătit în total, pentru luna iulie, 86 de mii 414 lei. În factură, la secțiunea ”adresa locului de consum” sunt indicate străzile Dorobanților 198, Dorobanților 200 și Stanislav Trofim Buzu 998, ce se află în preajma parcului Orhei Land. Cea mai mare sumă, 74 de mii 877 de lei, a fost plătită anume pentru locul de consum Stanislav Trofim Buzu 998, care este de fapt și adresa Parcului Orhei Land.

Contactată de Jurnal TV, primarul interimar al Orheiului, Diana Memeț, a spus la telefon că nu știe despre ce este vorba și ne-a redirecționat la Marina Cravcenco, viceprimar al municipiului Orhei, responsabil de economie, buget și finanțe. Nici Cravcenco nu a răspuns la apel. Jurnal TV a reușit însă să discute cu Anastasia Țurcan, contabilul șef al primăriei, suspendată din funcție pe perioada campaniei electorale. Țurcan spune că acești bani au fost plătiți pentru iluminatul străzilor menționate și a promis că revine cu detalii, dar mai apoi a sugerat să-i fie trimisă o solicitare de informații. Pentru a afla mai multe, jurnaliștii au revenit iarăși la Diana Memeț, care de data asta a insistat că banii pe care îi plătește primăria sunt „pentru iluminatul stradal”.

Consilierul Vladimir Gurduza crede că este o neregulă și a anunțat poliția. Potrivit lui Eugeniu Borș, șeful interimar al Inspectoratului de poliție Orhei, anchetatorii investighează cazul, căutând probe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: