image
Sursa foto: travelandleisure.com

De ce nu zboară avioanele deasupra Oceanului Pacific

Deși unele date arată că o călătorie în avion este mai sigură decât cea cu mașina, aceasta este o experiență destul de înfricoșătoare pentru mulți.

Totuși, dacă iei în considerare meticulozitatea cu care experții au grijă să verifice și cel mai mic detaliu, ți-ai putea schimba părerea.

Există anumite proceduri care, la prima vedere, nu au foarte mult sens, dar care sunt necesare pentru a-ți oferi ție un zbor sigur. Un exemplu îl reprezintă ruta pe care un avion o alege într-o călătorie.

Sunt mai mulți factori pe care experții îi iau în considerare atunci când stabilesc traseul pe care un avion îl va urma în timpul uni zbor. Din acest motiv, avioanele evită, câteodată, să zboare deasupra anumitor zone de pe planetă.

De ce un avion evită Oceanul Pacific

Să luăm exemplul unei călătorii dinspre orașul Los Angeles din Statele Unite ale Americii către Tokyo, Japonia. Deși zborul în linie dreaptă dinspre continentul american spre cel asiatic ar fi mai scurt și mai rapid, companiile aeriene aleg, de cele mai multe ori, să evite Oceanul Pacific. În schimb, un avion va zbura pe o rută puțin ocolitoare, pe deasupra statului Alaska.

Siguranța este unul dintre motive. În cazul în care un avion întâmpină o problemă deasupra unei asemenea întinderi uriașe de apă, piloților le va fi extrem de dificil să găsească o suprafață pe care să poată ateriza. În plus, atunci când planifică o rută, piloții vor, de obicei, să maximizeze numărul de aeroporturi pe care le vor întâlni pe drum. Din aceset motiv, preferă să călătorească de-a lungul coastei decât să zboare în linie dreaptă, deasupra oceanului.

Totuși, acesta nu este motivul principal pentru care un avion evită, de obicei, să zboare deasupra oceanului. În general, cea mai rapidă rută este, într-adevăr, cea mai aproape de o linie dreaptă. Astfel, o călătoria directă, deasupra Pacificului, între Los Angeles și Tokyo ar putea părea alegerea ideală. Aici intervine un alt principiu.

Pe o hartă 2D, ocolul deasupra Alaskăi ar putea părea mult mai lung. Totuși, dacă iei în considerare faptul că Pământul este, de fapt, o sferă, o linie dreaptă ar putea arăta diferit în 3D. Astfel, combinația a doi factori, curbura Pământului și faptul că este mai bombat la ecuator, înseamnă că zborul pe rotund al unui avion prin zona polilor este, de fapt, mai scurt decât cel în linie dreaptă, deasupra Pacificului. Astfel, există avantaje atât pentru pasageri, cât și pentru compania aeriană: călătorii vor ajunge mai rapid la destinație, iar compania de zbor va economisi combustibil.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: