De Ziua Națională a Vinului, profesioniștii din domeniu au fost răsplătiți cu medalii pentru munca depusă

Ziua Națională a Vinului este sărbătoarea care pune în valoare nu doar calitatea Vinului Moldovei, dar și munca celor implicați în sectorul vitivinicol. Datorită pasiunii și dedicației lor, zilnic amatorii de vinuri, atât cei din țară, cât și de peste hotarele ei, trăiesc experiențe unice descoperind savoarea, aromele și gustul vinului. Ziua Națională a Vinului a ajuns la majorat în acest an, iar acest lucru reprezintă un motiv în plus pentru a exprima gratitudine și recunoștință pentru profesioniștii și companiile din domeniul vitivinicol, datorită cărora Republica Moldova a ajuns să fie cunoscută pe harta vinicolă internațională.

Foto: Ziua Națională a Vinului

La cea dea XVIII-a ediție a sărbătorii, performanțele în sector au fost răsplătite cu premii înmânate de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu și Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Premiul Mare în domeniul vitivinicol pentru 2019 a fost oferit vinăriei „Bostovan” pentru „merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor şi calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională. Vinăria este lider de export în Europa Centrală și de Est, cunoscută ca unul dintre marii exportatori ai căror produse îmbuteliate au ajuns în peste 25 de țări, printre care: România, Polonia, Cehia, Ucraina, Rusia, Statele Unite, China, Coreea, Japonia.

Medalia ce poartă numele savantului moldovean cu renume mondial Petru Ungureanu, autor al multiplelor invenții legate de tehnologia de producere a vinului, alături de titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” a fost oferită lui Victor Chira, oenolog principal în cadrul vinăriei „Suvorov-Vin”. Iar șeful Departamentului Viticultură din cadrul companiei „Migdal-P”, Victor Efros, care activează de 40 de ani în domeniul vitivinicol, s-a învrednicit de titlul „Viticultorul anului” și medalia „Nicolae Guzun”. Distincția i-a fost oferită academicianului pentru merite deosebite în cultivarea viței de vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol, înființarea plantațiilor noi destinate fabricării produselor cu Indicație Geografică Protejată.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie", i-a revenit companiei vitivinicole „Vinuri de Comrat” pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oeno-turismului. Aceeași distincție i-a fost acordată și profesorului universitar Grigore Musteață pentru merite deosebite în pregătirea și educarea cadrelor în industria vitivinicolă.

Și cele mai calitative vinuri cu Indicație Geografică Protejată au fost premiate în funcție de regiune: „Doina Vin” pentru Regiunea IGP „Codru”; „Kazayak-Vin” pentru regiunea IGP „Valul lui Traian”, iar „Vinăria Purcari” pentru regiunea IGP „Ștefan Vodă”.

Ziua Națională a Vinului / Sursa:Oficiul Național al Viei și Vinului
Ziua Națională a Vinului / Sursa:Oficiul Național al Viei și Vinului
Ziua Națională a Vinului / Sursa:Oficiul Național al Viei și Vinului

La ediția aniversară a Zilei Naționale a Vinului, în premieră, Medalii de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie" au fost oferită și pentru top 3 importatori de vinuri moldovenești: Witold Franczak, directorul general al companiei „Centter” pentru contribuție deosebită la exportul Vinului Moldovei în Polonia, Dong Jialin, reprezentantul companiei „Yiwu Yale import and export” pentru contribuție deosebită la exportul Vinului Moldovei în China și directorul general al „Cramei Ceptura”, Marcel Grajdieru pentru contribuție deosebită la exportul Vinului Moldovei în Româa fost transmis în regim live pe paginile de facebook „Wine of Moldova”, „Moldova Wine Day”, pe Youtube și pagina oficială a evenimentului.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, al partenerului general „Moldova Agroindbank” și al Mastercard – cardul de plată al evenimentului.


Pub