Șeful Direcției construcții capitale, la ședința Primăriei: Avem 108 mln lei îngropați în proiecte și lucrări care au început și nu au mai fost finalizate

Peste 100 de milioane de lei din bugetul municipal sunt îngropați în proiecte și lucrări care au început și nu au mai fost finalizate. Declarația îi aparține șefului întreprinderii municipale „Direcția construcții capitale”, Alexandru Panfili, care a prezentat, în cadrul ședinței de azi a Primăriei, proiectul Programului de investiții capitale pentru anul 2020.

„Avem contracte de 289 mln lei. S-au valorificat 108 mln lei ineficient, datorită faptului că în bugetul pentru anul 2019 nu au fost alocate sume suficiente”, a declarat Alexandru Panfili.

„Toți cunoaștem situația din albia râului Bâc, 35 mln lei este costul lucrărilor de proiectare, s-au alocat doar 900.000 lei. Alt obiectiv este cimitirul central, e un monument istoric, costul e de 16 mln lei, au rămas nevalorificate 13 mln lei. Cantina de la liceul theoretic Minerva este un alt obiectiv, copiii nu au unde se alimenta. Este încheiat contract cu antreprenorul, jumăte de million de lei pentru lucrări de proiectare. Lucrările asupra rețelelor inginerești în Codru, strada Costiujeni, au demarat în 2004, rețelele nu s-au dat în exploatare până la ora actuală, iar unele s-au defectat din nou și trebuiesc reparate”, a punctat șeful „Direcția construcții capitale”

Acesta a vorbit și despre havuzurile din grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt, dinspre strada 31 august, pentru reparația cărora au fost semnate contracte încă în 2006, iar lucrările așa și nu au fost finanțate.

Responsabilul a propus, pentru anul 2020, un proiect în sumă de 193.433.000 lei, din care 121 mln lei pentru obiective în curs de execuție și 72 mln lei pentru obiective noi. Șefa direcției management financiar, Eugenia Ciumac, a calificat drept utopică pentru bugetul local suma propusă, menționând că „trebuie să se dea prioritate unor proiecte strict necesare”.

Menționăm că Bugetul municipal pentru anul viitor se aprobă la sfârșitul anului curent.


Pub