Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului, despre cazul de maltratare de la un orfelinat: Dacă nu se făcea vâlvă pe internet, am fi depistat mai multe

Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc a venit cu precizări pe marginea cazului postat în grupul Părinților Solidari din Moldova, de pe pagina de socializare Facebook, care denunță abuzuri asupra copiilor dintr-un orfelinat din Chișinău.

„Noi ne-am autosesizat și am mers, pornind așa pe bâjbâite, cu ochii închiși după cum a fost făcută și postarea și îmi pare foarte rău că ne coborâm la nivel de discuții pe rețele de socializare atâta timp cât există organe abilitate să se ocupe de astfel de probleme. Poate atunci am fi depistat mai multe dacă nu s-ar fi făcut vâlvă pe rețelele de socializare, dar mergeam inopinat să verificăm, pentru că, cumva s-a pregătit terenul”, a menționat Lucia Caciuc.

Șefa interimară a Direcției pentru protecția drepturilor copilului a mai adăugat că instituția vizată este una republicană, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, și doar ministerul este în drept să verifice și să creeze comisii. „Sunt sigură că doamna Nemerenco o va face cu maximă responsabilitate. Noi am primit o solicitare la telefon prin care doamna ne-a rugat să mergem și acolo. Am mers, dar am verificat doar ceea ce ne permit competențele. Și remarcile de tipul că psihologul nu a vorbit cu copiii sau nu a intrat în odăile unde se aflau copiii nu au temei, pentru că noi nu putem vorbi cu copiii atâta timp cât nu avem solicitare de la organele abilitate. Sunt copii protejați prin lege, mulți dintre ei au trecut prin situații de violență, sunt protejați chiar de propriii părinți. În cazul centrului despre care vorbim, sunt copii cu dizabilități severe, care stau la pat și unii nici nu vorbesc. Este nevoie de consultația psiho-pedagogului sau a unui pediatru psihiatru”, a punctat oficiala.

„În contextul acestei postări, au fost ofensați oameni care cu adevărat muncesc, specialiști, Centrul creștin Prea fericitul Iosif de la Biucani. Noi nu avem suficiente locuri în centrele noastre municipale și dacă vom strica relațiile și conlucrarea cu centrele non-guvernamentael care foarte mult ne ajută, unde copii au parte de o atitudine cu adevărat creștinească, nu știu unde vom ajunge”, a mai adăugat oficiala.

Remintim că la începutul lunii octombrie, o postare publicată pe grupul Părinților Solidari din Moldova denunța abuzuri îngrozitoare asupra copiilor într-un orfelinat din Chișinău. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat au fost verificate mai multe instituții de tip orfelinat, însă informația nu s-a adeverit.


Pub