Ce putem face cu frunzele de sub picioare

PE SCURT

Toamna urmărim cum frunzele cad și se usucă, iar oamenii se grăbesc să le arunce pe foc. Este un obicei! Asta făceau de când se știu, spun oamenii, ignorând atenționările autorităților, medicilor și ale ecologiștilor.

Nici măcar nu-i sperie amenzile care ajung până la 9.000 de lei. În același timp, specialiștii în mediu susțin că frunzele pot fi valorificate și utile pentru îmbunătățirea calității solului și nu numai.

PE LUNG

Arderea resturilor vegetale este interzisă. Cei care nu respectă legea, riscă sancțiuni în mărime de la 600 până la 1200 de lei, pentru persoane fizice, iar persoanele juridice – riscă amenzi de 4500 – 9000 de lei.

În același timp, medicii atenționează că arderea frunzelor produce un fum toxic. Acesta poluează aerul, apa și solul. Totodată, fumul cauzează afecțiuni ale sistemului nervos, ale căilor respiratorii și irită mucoasa ochiului. O consecinţă gravă a arderii incomplete a resturilor vegetale şi altor deşeuri constă în formarea combinaţiilor policiclice, inclusiv benz(a)pirena – un cancerigen puternic. „Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele să fie depozitate pentru compostare, ca ulterior să fie folosite ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole”, susțin reprezentanții Inspectoratului Ecologic de Stat.

Din perspectiva grădinăritului, frunzele căzute oferă un dublu beneficiu. Frunzele formează un mulci natural care ne scapă de buruiene și, în același timp, ajută la fertilizarea solului pe măsură ce se descompun. Pentru aceasta frunzele trebuie mărunțite, iar primăvara să fie foloste în calitate de compost. De asemenea, frunzele pot fi folosite și ca o plapumă pentru sol, care îl va încălzi în timpul iernii. 

Bun este și mucegaiul de frunze. Poate că nu sună prea bine, dar face lucruri miraculoase pentru solul din grădină. Mucegaiul de frunze este produsul de tip compost, care rămâne atunci când frunzele sunt lăsate să se descompună singure. Acesta îmbunătățește structura solului și atrage organisme benefice, importante pentru solul sănătos. Dacă aveți o pivniță sau un subsol unde vă depozitați fructele și legumele, în timpul iernii le puteți acoperi cu frunze uscate, ca să le protejați de îngheț. În acest caz, frunzele vor fi mai eficiente decât rumegușul de lemn sau ziarele.

Frunzele din parcurile și de pe străzile capitalei sunt adunate de angajații Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi. Astfel, zilnic, câteva tone de frunze uscate sunt adunate și duse la gunoiștea de resturi vegetale de la Vatra, ne anunță Serghei Carp, directorul Asociației. Totodată, el ne dă asigurări că la începutul lunii noiembrie, va fi deschis un poligon unde resturile vegetale vor fi transformate în biocompost, care va fi folosit în calitate de îngrășământ pentru plantele pe care le vor sădi primăvara.

„De ce să cumpărăm compost din Bulgaria și Germania, în timp ce materia primă este chiar sub picioarele noastre?”

În același timp, un elev din Ucraina a inventat o tehnică de transformare a frunzelor uscate în hârtie. Toată vacanța de vară, Valentin Frecika și-a petrecut-o în laboratorul liceului. Ideea i s-a clădit timp de un an. Potrivit lui, 1681 de tone de frunze uscate pot fi transformate într-o tonă de celuloză pură, din care să fie făcute peste 20 de mii de foi de hârtie în format A4. „Astfel de tehnologie ar reduce cu 5% arderea frunzelor. Sunt doar 5%, dar sunt ceea ce nu vom da pe foc și asta înseamnă că poluăm mai puțin mediul”, spune Valentin.  O altă idee de afacere este ca din frunzele să fie transformate în bricheți, cu care să încălzim încăperile. 

Oamenii de știință din China de Nord, regiune puternic poluată și din cauza obiceiului populației de a arde frunzele uscate, au reușit să găsească o soluție pentru aceste deșeuri vegetale. În ciuda interzicerii, mulți localnici ard frunzele uscate, care cad de pe copaci. Astfel, China de nord este împânzită de un nor dens de fum. Numai în Beijing, aproximativ 2 milioane de tone de frunze și alte deșeuri de plante sunt arse în fiecare an. Câțiva specialiști de la Universitatea de Tehnologie Qilu din Jinan au înțeles cum ar putea transforma frunzele de copaci în condensatoare organice. Acestea ar putea fi utilizate ca baterii pentru stocarea energiei, evitând o posibilă poluare a aerului. Procesul de producere a condensatorilor organici eliberează puțin dioxid de carbon, dar este mult mai puțin decât cantitatea eliminată de la arderea acestor frunze, susțin experții.

Cercetătorii au curățat și uscat frunzele înainte de a le măcina într-o pulbere fină. Apoi au dispersat pulberea în apă și au încălzit amestecul la 220 ° C, timp de 12 ore înainte de a filtra orice praf sau impuritate. Acest proces lasă în urmă o pulbere brună de microsfere de carbon. Ulterior, microsferele sunt adăugate într-o soluție de hidroxid de potasiu și încălzite  din nou la o temperatură de până la 800 °C. Acestea lasă în urmă o pulbere neagră acoperită cu pori minusculi. Porii conferă microsferelor o suprafață ridicată, ceea ce permite condensatorilor din material să stocheze mai multă energie. Transformarea biomasei în condensatoare nu este nouă, spune profesorul Fred Cannon, menționând că astfel de condensatoare sunt obținute și cu ajutorul cărbunelui și a lemnului.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.