Un ziar suedez refuză să mai publice reclame ale companiilor care funcționează pe bază de combustibil fosil

PE SCURT

Cotidianul Dagens ETC, lansat în 2014, a anunțat recent decizia de a nu mai publica reclame ale firmelor care funcționează pe bază de combustibil fosil. Redactorul-șef al publicației, Andreas Gustavsson, a spus că această hotărâre este crucială pentru credibilitatea lor și a îndemnat alți reprezentanți mass media să facă același lucru, notează The Guardian.

PE LUNG

Gustavsson a explicat că decizia a fost luată de comun acord de către proprietarul publicației, consiliul de administrație, departamentul de marketing și cei 25 de editori și reporteri.

Acesta susține că veniturile ziarului vor fi scădea. „Sunt foarte conștient că industria media este extrem de dură și este dificil să supraviețuiască financiar. Cu toate acestea, criza climatică afectează pe fiecare dintre noi. Sunt convins că, pe termen lung, această decizie se va dovedi una înțeleaptă”, a spus Gustavsson.

Ziarul Dagens ETC are sediul la Stockholm și este citit de peste 60 000 de persoane pe săptămână. Banii cu care se întreține redacția vin din abonamentele plătite de cititori, publicitate și sprijinul guvernamental pe care toate ziarele din Suedia îl primesc.

Redactorul-șef mai spune că ziarul avea un venit de 85 000 de lire sterline din publicitate, iar 15-20% din sumă provenea din reclamele pe care, mai nou, redacția le va refuza.

Decizia echipei de la Dagens ETC vine după ce, recent, în întreaga lume, s-a desfășurat cel mai mare protest din istorie privind schimbările climatice. Milioane de oameni de pe toate continentele au ieșit în stradă pentru a cere autorităților măsuri urgente și complexe pentru încetinirea încălzirii globale.

Același subiect a fost discutat și în cadrul summitului ONU, care a avut loc în New York. Acolo, guvernele și-au asumat angajamentul de a restricționa creșterea temperaturilor la nivel global, așa cum a fost convenit în Acordul de la Paris din 2015.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.