Image-Description
Guvernul taie finanțarea pentru mai multe ONG-uri plătite cu milioane de fosta guvernare
Politic 7 octombrie 2019, 10:26 | 6366

Cancelaria de Stat a anulat trei dintre cele 8 contracte încheiate în februarie de fosta guvernare cu câteva ONG-uri pentru evaluarea politicilor publice în diferite domenii. Alte 5 contracte au fost revizuite în scădere, după ce vechea conducere a Cancelariei le plătise deja câte aproximativ 0, 6 milioane de lei.

Cancelaria condusă acum de Andrei Spînu a invocat procedura netransparentă de selectare a domeniilor de expertizare, dar și de organizare a concursurilor de achiziții publice pentru adjudecarea contractelor, scrie portalul Moldova Curată.

Astfel, ONG-ul reprezentat de Corneliu Omelian nu va mai expertiza domeniile integritate și anticorupție, iar cel condus de Sergiu Ostaf – pe cel referitor la drepturile omului. Sumele din alte contracte, încheiate cu Roman Chirca, Sergiu Ostaf și Elena Tudose/Dumitru Țîra, au fost reduse.

În aceste zile la Guvern are loc rrecepționarea rapoartelor făcute de aceste ONG-uri, de către comisii speciale, care decid dacă le vor accepta sau nu.

În luna martie 2019, la începutul lunii februarie Cancelaria de Stat a Guvernului Pavel Filip a încheiat 6 contracte cu 4 ONG-uri, fiecare contract depășind un milion de lei, pentru ca acestea să efectueze expertiza politicilor publice pe domeniile:

- domeniul Drepturile omului - 230 000 lei, pentru CREDO, condus de Sergiu Ostaf;

- domeniul Procesul electoral - 1 230 000 lei, pentru CREDO, condus de Sergiu Ostaf;

- domeniul Politici economice și mediul de afaceri - 1 164 300 lei, pentru Institutul Economiei de Piață, condus de Roman Chircă;

- domeniul Guvernare eficientă - 1 222 300 lei, pentru Institutul Economiei de Piață, condus de Roman Chircă;

- domeniul Libertatea și pluralismul mass-media - 1 233 000 lei, pentru Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare în Moldova, condusă de Dumitru Țîra;

- domeniul Reforma sectorului justiției - 1 242 000 lei, pentru Institutul de Dezvoltare din Moldova, condus Corneliu Omelian.

Alte două contracte, pe domeniile anticorupție și integritate, au fost adjudecate un pic mai târziu, în luna mai, după ce concursul de achiziții a fost repetat de trei ori. Le-a obținut același ONG care a expertizat și reforma justiției – Institutul de Dezvoltare din Moldova. Institutul a predat raportul pe reforma justiției încă în luna mai și a prezentat concluziile lui într-un eveniment public, însă acel raport așa și nu a fost publicat. Acest contract este singurul din cele 8 pe care Cancelaria l-a plătit integral.

În timp ce ONG-urile începuseră deja munca și, unele dintre ele prezentaseră rapoartele inițiale și chiar și pe cele intermediare, la Chișinău s-a schimbat puterea, iar noua Cancelarie de Stat, care urma să recepționeze rapoartele finale, a decis să verifice corectitudinea și oportunitatea întregii proceduri.

Portalul menționează că pentru primele 5 contracte încheiate, primele tranșe fuseseră deja plătite de fosta guvernare. Potrivit unei informații oferite de Cancelaria de Stat, a fost mai întâi revizuită componența comisiilor care urmau să recepționeze rapoartele.

Apoi, reprezentanții contractanților au fost invitați la Guvern.

Opinia ta contează. Comentează!