12:44:58 28.03.2024
Stiri

Vinetele: beneficii pentru sănătate

Știri 07.10.2019 20:01 Vizualizări1315 Autor: Ziarul National


Vinetele: beneficii pentru sănătate

Vinetele sunt unele dintre puţinele legume mov pe care le găseşti în supermarket şi nu sunt tocmai populare în rândul consumatorilor. De exemplu, în Statele Unite nici nu se clasează în TOP 20 cel mai des vândute legume şi nici la noi nu cred că lucrurile sunt prea fericite. Noroc cu salata de vinete! Cel mai probabil, după ce descoperi care sunt exact beneficiile vinetelor, poate că se vor afla mai des pe lista de cumpărturi, mai ales că este extrem de uşor de incorporat în diferite preparate.

Vinetele, la capitolul nutriţie

128 de grame de vinete tăiate cubuleţe conţin doar 20 de calorii, dar oferă unii dintre cei mai importanţi nutrienţi. Antocianina, pigmentul care îi oferă nuanţa violet, are proprietăţi antioxidante aflate în strânsă legătură cu protejarea împotriva obezităţii şi inflamaţiilor. Un alt nutrient, care poartă numele de nasunină, este ideal pentru lupta împotriva radicalilor liberi şi protejarea celulelor împotriva deteriorării, a îmbătrânirii premature şi a afecţiunilor. Ştiţi de ce este un aliment extrem de important pentru creier? Pentru că luptă împotriva bolilor neurodegenerative ca Alzheimer.

Acidul clorogenic care se regăseşte în vânătă susţine imunitatea datorită activităţilor sale antimicrobiale şi antivirale. 128 de grame de vinete oferă 10% din necesarul zilnic de mangan, un mineral care ajută la producţia de colagen şi susţine sănătatea pielii şi oaselor. Această legumă asigură şi un consum de acid folic şi vitamina B, potasiu şi vitaminele C şi K.

Beneficiile vinetelor

Pe lângă antioxidanţii, nutrienţii şi fibrele pe care le asigură organismului, vinetele oferă protecţie împotriva bolilor de inimă, una dintre principalele cauze de deces, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Antocianina ajută la reducerea hipertensiunii în cazul femeilor, dar totdată scade şi nivelul colesterolului LDL.

Sunt scăzute în carbohidraţi. O porţie de vinete de mărimea unei mingi de baseball conţine doar 5 grame de carbohidraţi, iar astfel susţine sănătatea sistemului digestiv. Totodată fibrele din vinete reglează nivelul glicemiei şi a insulinei şi ajută la scăderea în greutate. De exemplu, 128 de grame de vinete înseamnă jumătate dintr-o porţie de paste.

Vinetele fac parte din aceeaşi familie ca roşiile, ardeiul graş şi cartofii. Tom Bradly, de exemplu, evită această grupă de alimente din cauza compuşilor pe care îi conţine şi care poartă numele de alcaloizi, care se află în strânsă legătură cu inflamaţiile. Aşadar, dacă te confrunţi cu afecţiuni inflamatorii ca artrită reumatoidă sau osteoartrită, evită această grupă de alimente pentru a nu accentua simptomele. Totodată este bine de ştiut faptul că în momentul în ca vinetele sunt gătite, se reduce conţinutul de alcaloizi cu 40%-50%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md