Opoziția câștigă alegerile parlamentare din Kosovo

by D M
Distribuiti mai departe...

Alegătorii au asigurat victoria opoziţiei prin votul acordat la alegerile legislative desfăşurate duminică în Kosovo, foştii comandanţi militari înregistrând o înfrângere după un deceniu la putere, relatează AFP.

„Acceptăm verdictul poporului. PDK trece în opoziţie”, a declarat liderul principalului partid al coaliţiei guvernamentale, Kadri Veseli.

După numărarea a peste trei sferturi din voturi, partidul de stânga Vetevendosje avea 26.04%, iar formaţiunea LDK de centru 25.21%, situându-se astfel înaintea principalelor două partide ale coaliţiei la putere: PDK (21.18%) şi AAK (11.67%).

În absenţa unei majorităţi absolute a celor 120 de mandate (dintre care zece destinate minorităţii sârbă), liderul formaţiunii politice câştigătoare va fi obligat să identifice o majoritate pentru a putea forma o coaliţie, conform prevederilor constituţionale, scrie Agerpres.

Alegerile legislative anticipate au fost provocate de demisia în luna iulie a premierului Ramush Haradinaj, convocat de un tribunal special pentru presupuse crime de război comise de Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) în timpul conflictului care a încheiat procesul de dezintegrare a Iugoslaviei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...