‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePână la 40% din familiile de albine mor anual în Moldova

Până la 40% din familiile de albine mor anual în Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova, în fiecare an, 15-30%, iar uneori chiar și 40%, din familiile de albine pier. Delcarația a fost făcută de Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova. Potrivit acestuia, cauzele ar fi multiple, principala însă rămâne aplicarea în exces a pesticidelor.

„Pe lângă faptul că, multe familii de albine au pierit din cauza că au fost stropite câmpurile, iar, apicultorii nu au fost anunțați, pesticidele, având acțiune de lungă durată, afectează albinele și după aplicare. Unele din substanțele active se păstrează în sol ani buni, iar apicultorii au observat că, spre exemplu, scuturând albinele de pe floarea soarelui din câmp, acestea cad jos și merg, nu mai pot zbura. Albina devine dezorientată și nu mai poate ajunge la stup. Un alt motiv al decesului în masă a albinelor ar fi pregătirea necorespunzătoare a albinelor de către apicultori pentru sezonul rece. Îngrijirea albinelor este primordială, astfel, acestea fiind mai puternice, devin mai rezistente la boli. În acest an, deja avem pierderi de colonii, iar sezonul rece încă nu a început. Ar trebui să ne mobilizăm cu toții pentru a soluționa aceste probleme, deoarece din activitatea albinelor au toți de câștigat”, a precizat Ion Maxim.

Totodată, acesta a precizat că, o bună parte din apicultori nu declară despre pierderile suportate. Astfel, nu este cunoscut exact câte albine mor anual. Amintim că, Redacția Agrobiznes a încercat să discute cu unii apicultori ce au indicat pe grupul nostru Viber-Apicultura despre pieirea în masă a albinelor, însă, o bună parte din aceștia, au evitat să spună numele agricultorilor ce au realizat stropirile și să ofere detalii exacte despre pierderile suportate. Astfel, problema devine și mai gravă.

Amintim că, în Moldova sunt înregistrate circa 230 de mii de familii de albine.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Ion Maxim ia masuri de urgenta cu apicultura din R.Moldova… nu destul ca mor albinele din pricina liderilor de pamint … dar si colectorii de miere isi bat joc de noi apicultorii…vin cu un pret mizer 1kg de miere poliflora = 28 lei… pe cind la piata pretul incepe de la 65 lei kg poliflora……………cind se va termina MONOPOLUL IN MOLDOVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii