Mold-street: Taxa pe lux, taxa de portare şi altele achitate de companiile şi locuitorii din Moldova

Operatorii de telecomunicații din Moldova susțin că sunt afectați de suprataxarea inechitabilă, ceea ce stopează dezvoltarea rețelelor și implementarea noilor tehnologii informaționale, se arată în Cartea Albă 2019 lansată de Asociația Investitorilor Străini (FIA), scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Una dintre aceste taxe achitate de sectorul de telecomunicații, este așa-zisa taxă de lux de 2,5%, achitată de toți consumatorii care utilizează serviciile de telefonie mobilă și care potrivit operatorilor este un anacronism și ar trebui să fie anulată imediat, dar dacă nu e posibil de redus treptat.

Unde ajung 90 de milioane lei achitaţi de toţi abonaţii la telefonia mobilă

Ea a fost introdusă acum 20 de ani, când încă puţine persoane utilizau serviciile de telefonie mobilă şi un telefon mobil era considerat obiect de lux.

Astfel Legea nr. 827 din 18.02.2000 cu privire la Fondul Republican de Susţinere a Populaţiei în care se prevede că operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să transfere lunar în acest Fond, 2,5% din venitul brut obţinut din vânzările aferente acestor servicii.

Anual din contul acestei taxe în Fond se acumulează peste 90 de milioane lei, care însă nu totdeauna sunt cheltuiţi conform destinaţiei, adică pentru susţinearea păturilor vulnerabile.

"Această suprataxă aplicată operatorilor de comunicaţii mobile este discriminatorie şi inechitabilă, limitând (în loc să stimuleze) investiţiile în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice bazate pe cele mai avansate tehnologii, considerate un factor-cheie în dezvoltarea economiei în general şi realizarea progresului social", a declarat Sergiu Postică, director Strategie, Dezvoltare şi Afaceri Regulatorii la Orange Moldova.

În acest sens companiile deja de mai mulţi ani cer eliminarea acestei taxe achitate de majoritatea locuitorilor Moldovei. Subiectul a fost pus în discuţii de mai multe ori cu autorităţile, dar deocamdată fără rezultat.

O taxă care ajunge pe contul unei firme cu beneficiari necunoscuţi

O altă taxă considerată excesivă de operatorii de telecomunicaţii este cea de portare. Conform Condiţiilor tehnice şi comerciale de implementare şi realizare a portabilităţii numerelor, aprobate de ANRCETI în anul 2013, toţi furnizorii de servicii de telefonie din Moldova sunt obligaţi să achite o taxă de 0,0308 euro/lună pe număr telefonic atribuit prin licență furnizorului.

Taxa respectivă se achită firmei NP Base SRL, create în 2012 de câştigătorul concursului pentru furnizarea şi administrarea bazei de date centralizate pentru realizarea portabilităţii numerelor.

În condiţiile în care operatorii dețin în total circa 8 milioane de numere, ei plătesc aproximativ trei milioane euro anual, se arată în Cartea Albă.

Datorită deprecierii puternice a valutei naţionale pe parcursul anilor 2014-2019, echivalentul în lei a plăţilor anuale achitate firmei NP Base” a crescut cu peste 40%, în timp ce venitul anual al operatorilor a scăzut cu 352 milioane lei (-6%).

Continuarea articolului o puteți citi pe mold-street.com.


Pub